Novi Sad

U Novom Sadu otvoren Kaleidoskop kulture

Kaleidskop kulture, jedinstveni projekat Fondacije Novi Sad 2021 otvoren je sinoć ispred tzv. Češkog magacina.

Bez obzira što je Novi Sad osvežila kiša u subotnjoj noći, 30 minuta umetnosti označilo je početak Kaleidoskopa kulture uz kombinaciju umetničkih formi koje realizuje tim mladih umentika, vođenih idejom zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture.

Oni su upravo kroz te različite umetnosti predstavili jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Otvaranje su svojim nastupom uveličali i jedna od naših najznačajnijih pijanstkinja Nada Kolundžija, novosadska trupa “Telo kao instrument”, poznati multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja i očaravajući maping i umetnička igra svetala.

Trkulja kaže da je polaskan što je imao priliku da nastupi na otvaranju projekta ovolikih razmera.

“Ovo je jedinstvena prilika da Novi Sad pokaže to svoje lice evropske prestonice kulture na jedan drugačiji način. Srpska Atina nije imala do sad ovakav jedan projekat.“

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški koji koriste svoje telo kao instrument slažu se sa Trkuljom kada kažu da je Novi Sad stvoren za ovakav projekat.

“Kaleidoskop slavi raznovrsnost novosadske kulturne scene. Koliko smo, ipak, u osnovi isti, ilustrovali smo večerašnjim nastupom.”

Kaleidoskop – novosadsko delo kulture zajedništva okupiće više od 1000 stranih i domaćih umetnika na više od 80 lokacija.

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da je ovaj projekat pokrenut da bi bio jedan od legata.

“Pored toga što želimo da tu najvišu amplitudu prikažemo 2021. godine. Ovaj projekat sa još jačim, programskim i umetničkim zajedničkim nastupanjem treba da nastavi da živi i posle 2021. godine. ”

Milenković dodaje još da je cilj Kaleidoskopa kulture upravo da se kroz podizanje kapaciteta ljudi i procesa, dođe do toga da ovaj projekat traje cele godine .

“Ovo je samo pet nedelja kada je on najvidljivijii. Poenta je da ljudi, a to su građani, organizacije, publika i umetnici zajedno kreiraju svoju kulturu, kulturu Novog Sada.“

Do kraja septembra Kaleidoskop kulture ugostiće umetnike iz mnogih zemalja sveta.

Posle multimedijalnog performansa u kom su sinoć posetioci uživali, uskoro stiže još jedan spektakl.

U okviru programa “Artist in residence”, Fondacije Novi Sad 2021, 30. avgusta publici će se predstaviti španski pijanista David Moreno.

Kaleidoskop kulture će u narednih pet nedelja predstaviti brojne postojeće, ali i nove sadržaje i tako pokazati da Novi Sad već živi svoju evropsku prestonicu kulture.

Podgrađe dobija novi sjaj!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

22 Shares
Share via
Copy link