Uncategorized

Podgrađe dobija novi sjaj!

Donja tvrđava-Podgrađe, Gornja tvrđava, ili popularno nazvan Gradić je neodvojivi deo velikog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, a on uskoro dobija novi sjaj.

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su na sednici Predlog programa sprovođenja mera tehničke zaštite objekata u sastavu prostorno kulturno-istorijske celine Gornja i Donja tvrđava sa podgrađem u Petrovaradinu.

tvrdjava-prolece-novi-sad
Prema ovom programu predviđeni su objekti, od kojih se najveći broj nalazi u Beogradskoj ulici u Podgrađu, koji bi u okviru prve faze trebalo da bude rekonstruisan. Obezbeđeno je 100 miliona dinara, a novac će biti iskorišten za finansiranje konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i stručnog konzervatorskog nadzora. Ujedno, prema usvojenom predlogu, Gradska uprava za kulturu i Zavod za zaštitu spomenika kulture će se obratiti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije sa zahtevom za određivanje Zavoda kao staraoca za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra od velikog značaja.

tvrdjava-dron
Donošenje ovog akta omogućen je početak obnove fasada na izabranim objektima u Beogradskoj ulici, Trgu Vladike Nikolaja, ulicama Lisinskog, Štrosmajerovoj i Prote Mihaldžića u Petrovaradinu. Kako je ranije najavljeno, rekonstrukcija prvih fasada u Podgrađu trebalo bi da počne tokom maja ove godine.

tvrdjava-mucalo-novi-sad
Foto: Svetozar Mučalo ©

Ovi radovi realizovaće se u sklopu priprema Novog Sada za 2021. godinu kada će naš grad biti Evropska prestonica kuluture. Naravno, to je tek prva faza infrastrukturnih radova u okviru kojih je planirano da se, u naredne dve godine, rekonstruišu brojne fasade u Podgrađu, kao i pojedine fasade u centru Novog Sada, za šta će biti obezbeđeno 200 miliona dinara.

Izvor: novisad2021.rs

Više o Tvrđavi pročitajte ovde

 

OGLAS

PARTNERI SAJTA


87 Shares
Share via
Copy link