Magazin

U Novi Sad stiglo 21.000 doza vakcine protiv gripa

vakcinacija

Imunizacija građana Srbije vakcinom protiv sezonskog gripa počeće, kako je i planirano, 1. oktobra, a ove godine je obezbeđen rekordan broj vakcina, odnosno više od 500.000 doza, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilna i da odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu.

U Dom zdravlja “Novi Sad” distribuirano je 21 000 doza vakcine protiv gripa. Distribucija po svim objektima počinje sutra 30.09.2020. godine.

U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine.

Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska vakcina preporučuje se:

  • Svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV
  • Svim osobama starijim od 65 godina života
  • Svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene
  • Svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama
  • Licima zaposlenim u javnim službama
  • Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

2 ključna simptoma koja nam pomažu da razlikujemo koronu od sezonskog gripa

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link