Magazin

U Novi Sad stiglo 21.000 doza vakcine protiv gripa

vakcinacija

Imunizacija građana Srbije vakcinom protiv sezonskog gripa počeće, kako je i planirano, 1. oktobra, a ove godine je obezbeđen rekordan broj vakcina, odnosno više od 500.000 doza, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilna i da odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu.

U Dom zdravlja “Novi Sad” distribuirano je 21 000 doza vakcine protiv gripa. Distribucija po svim objektima počinje sutra 30.09.2020. godine.

U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine.

Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska vakcina preporučuje se:

  • Svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV
  • Svim osobama starijim od 65 godina života
  • Svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene
  • Svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama
  • Licima zaposlenim u javnim službama
  • Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

2 ključna simptoma koja nam pomažu da razlikujemo koronu od sezonskog gripa

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


10 Shares
Share via
Copy link