Magazin Svet

U Americi od danas zabranjen abortus, očekuju se neredi

protesti
Jedno od ranijih okupljanja ispred Vrhovnog suda Foto: AP

Od danas, u Sjedinjenim Američkim Državama zabranjen je abortus. Vrhovni sud  Amerike je sa šest glasova za i tri protiv, okončao postojeće ustavno pravo žene na abortus doneto pre 50 godina.

„Stoga smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus… i da se ovlašćenje za regulisanje abortusa moara vratiti narodu i njihovim izabranim predstavnicima“, navodi se u delu presude.

Očekuje se da će polovina američkih država odmah na osnovu ove odluke uvesti nova ograničenja ili zabrane abortusa, kaoi i da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse.

Ova odluka Vrhovnog suda verovatno će pokrenuti političke bitke kakve Amerika nije videla još od borbe za ukidanjem ropstva, kada su države bile podeljene na dve naizgled nepomirljive strane.

Američka javnost smatra da ova odluka pripremana još za vreme mandata Donalda Trampa, kada je zbog trojice sudija koje je on imenovao, vrhovni sud bio najkonzervativniji u modernoj istoriji SAD. Šest od devet aktuelnih sudija imenovali su republikanski predsednici, a ostalu trojicu demokratski.

Države Kalifornija, Novi Meksiko i Mičigen, već su ranije najavile predlog da se u njihove ustave uvrste odredbe o pravu na abortus, u slučaju da se, kao što se danas desilo, Vrhovni sud zabrani abortus.

Pre 50 godina, Vrhovni sud je sa sedam glasova prema dva presudio da je pravo žene da prekine trudnoću. Povod toj odluci bio je slučaj Rou protiv Vejda. Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.

Decenijama posle ovog slučaja, u više od 10 američkih država donošene su presude koje su značajno ograničavale pravo na abortus. Zato je, prošle godine bilo skoro 600 ograničenja za abortus širom zemlje. To je više nego bilo koje godine u poslednjih pola veka.

Današnja odluka Vrhovnog suda je jedinstven presedan u američkom pravosuđz, zato što se još nikad nije desilo da ovo telo poništi svoju sopstvenu, ranije, donetu odluku.

Izvor: Vreme

Gestapo za trudnice: Poljska pravi poseban registar da spreči abortuse

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

89 Shares
Share via
Copy link