Svet

Lekari u Poljskoj odbili da izvrše abortus, žena umrla od sepse

porodjaj
Foto: Ilustracija

Pre nekoliko dana u medijima se pojavila priča o smrti 33-godišnje Dorote, koja je iznenada preminula u Poljskoj. Dorota je čekala svoje prvo dete, a 21. maja, u petom mesecu trudnoće, otišla je u bolnicu Podhalanski jer je počela gubiti plodnu vodu, verujući da će ona i dete tamo dobiti odgovarajuću pomoć i da će c ela priča imati pozitivan kraj.

No u noći s 23. na 24.maja njeno se stanje naglo pogoršalo, dobila je sepsu i umrla, piše Index.

– Kako smo obavešteni, uzrok smrti je septički šok sa otkazivanjem više organa – rekla je porodica preminule za Gazetu Wyborcza.

Bolnica je već izdala saopštenje, izrazila saučešće porodici 33-godišnjakinje i navela da je “otvorena za saradnju s vlastima kako bi se razjasnile okolnosti iznenadne smrti pacijentkinje”.

“Nije ni čudo što se žene boje da zatrudne u ovoj bolesnoj srednjovjekovnoj zemlji”

Porodica, ali i mnogi građani, za ovu situaciju krive lekare, odnosno stanje u državi.

“Koliko još tragedija mora da se desi? Koliko ženskih života mora biti žrtvovano? Nije ni čudo što se žene boje da zatrudneu ovoj bolesnoj srednjovjekovnoj zemlji”, napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

“Ova smrt se nije trebala dogoditi”, “Bez teksta sam, životinje u prirodi imaju veće šanse preživljavanja prilikom porođaja nego žene u našim bolnicama”, “To je strašno, 3 dana bez plodne vode? Šta su lekari čekali?” napisali su drugi u komentarima.

Mnogi ne krive samo lekare nego i aktualnu vlast. Uverni su da 33-godišnjakinja ne bi umrla da je uklonjen plod odmah nakon gubitka plodne vode.

Devojčicu s invaliditetom silovao ujak, bolnice širom Poljske odbile da izvrše abortus

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link