Magazin Svet

Gestapo za trudnice: Poljska pravi poseban registar da spreči abortuse

Trudnica
Foto: ilustracija, pixabay

Zna se da Poljska važi za državu čije je stanovništvo veoma pobožno, kao i da Katolička crkva ima velik uticaj u društvu.

Konzervativna desničarska vlada u ovoj zemlji, gde je na snazi skoro potpuna zabrana abortusa, u ponedeljak se suočila sa optužbama da pravi „registar trudnica“, jer se proširuje količina medicinskih podataka o pacijentima koji se čuvaju u digitalnom obliku.

Borci za ženska prava i opozicioni političari strahuju da će se žene suočiti sa kontrolom i nadzorom bez presedana, s obzirom na konzervativne stavove vladajuće stranke, koja je već pooštrila jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Strahuje se od žestoke državne kontrole trudnih žena

Oni strahuju da bi nove podatke policija i tužioci mogli koristiti protiv žena čija se trudnoća završava, čak i u slučajevima pobačaja, ili da bi žene mogle da budu praćene od strane države, ako naruče tablete za prekid trudnoće ili putuju u inostranstvo sa ovim ciljem.

– Registar trudnica u državi u kojoj vlada gotovo potpuna zabrana abortusa je zastrašujuća – izjavila je Agnješka Dziemijanovič-Bok, poslanica leve orjentacije.

Ovo pitanje je privuklo veliku pažnju javnosti, nakon što je ministar zdravlja Adam Niedzielski u petak potpisao uredbu, kojom se proširuje količina informacija koje se čuvaju u centralnoj bazi podataka o pacijentima, uključujući informacije o alergijama, krvnoj grupi i trudnoći.

Vlada negira optužbe

Portparol ministarstva zdravlja Vojčeh Andrusevič pokušao je da ublaži zabrinutost, rekavši da će samo medicinski radnici imati pristup podacima i da se promene vrše uz preporuke Evropske unije.

Ovakvi potezi, kako je rekao, imaju za cilj da poboljšaju medicinski tretman pacijenata, uključujući i slučajeve ako zatraže lečenje u nekoj drugoj zemlji EU. Što se tiče trudnica, rekao je da će to pomoći lekarima da odmah znaju koje žene ne bi trebalo da idu na snimanje rendgenom ili da dobiju određene lekove.

– Niko ne pravi registar trudnica u Poljskoj – rekao je on za TVN24.

Strah od policije i tužilaštva, ali i medijskog linča

Međutim, Marta Lempart, vođa grupe za ženska prava „Ženski štrajk“, izajavila je da ne veruje da će vlada čuvati informacije o trudnoći žena od policije i Tužilaštva.

Ona je za Asošiejted pres rekla da policija u Poljskoj već ispituje žene o tome kako se završavaju njihove trudnoće, jer ih cinkare nezadovoljni partneri.

– To znači da policija može vam upadne u bilo kom trenutku dok ste u blaženom stanju, a tužioci mogu da vam postavljaju pitanja o vašoj trudnoći – rekla je Lempart.

Novi sistem ukazuje da će mnoge Poljakinje sada izbegavati odlazak kod državnog lekara tokom trudnoće, a one boljeg materijalnog statusa će tražiti pomoć u privatnim ustanovama ili u inostranstvu, čak i radi prenatalne nege.

Marta strahuje da će se siromašnije žene u Poljskoj suočiti sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema ili čak smrti, izbegavanjem prenatalne nege,

Lempart takođe brine da bi informacije do kojih je došla policija mogle da budu podeljene državnim medijima, kako bi se naštetilo ugledu ljudi.

Ona već zna kako cela mašinerija funkcioniše i to iz ličnog iskustva. Naime, 2020. godine je bila pozitivna na kovid, a državna televizija je tu informaciju prenela i pre nego što je dobila rezultate.

Već su na snazi jedni od najoštrijih zakona o abortusu

Poljska, većinski katolička zemlja, zabranjuje abortus u gotovo svim slučajevima, a izuzeci su samo kada su ugroženi život ili zdravlje žene, ili ako je začeće rezultat silovanja ili incesta.

Na primer, godinama je bio dozvoljen abortus u slučaju da fetus ima urođene mane. Taj izuzetak ukinuo je Ustavni sud 2020. godine.

U praksi, Poljakinje koje žele da prekinu trudnoću naručuju tablete za ovu namenu, ili putuju u Nemačku, Češku i druge zemlje u kojima je postupak dozvoljen. Dok je samostalno uzimanje tableta za abortus legalno, pomaganje nekom drugom nije.

Aktivistkinji Justini Vidrzinskoj preti kazna do tri godine zatvora, jer je omogućila pristup tabletama za abortus žrtvi porodičnog nasilja.

Kako navodi Amnesty International, to je prvi takav slučaj zabeležen u Evropi.

Izvor: ABC News

Severina o hrvatskoj trudnici kojoj je odbijen abortus: Žena nije junica ni inkubator

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

15 Shares
Share via
Copy link