Magazin

Tužna priča o Queen-ovoj „Show must go on“

<img src="https://i.ytimg.com/vi/t99KH0TR-J4

Fredi Merkjuri je bio veliki pevač i veliki šoumen, a njegov bend Queen godinama je punio fudbalske stadione i okupljao gomile fanova.

Njegov božanstveni vokal i popularnost bend ne jenjava ni danas, a jedna od njihovih najpopularnijih numera „Show must go on“, pored simbolične, ima i realnu priču koja će mnogima naterati suze na oči.

Pomenuta pesma povezuje se za pevača koji je preminuo u 45. godini od side, a mnogi i dalje misle da je on lično tvorac pomenutog hita sa albuma „Innuendo“ iz 1991. Međutim, priča je potpuno drugačija.

Osnovu pesme napisao je gitarista benda Brajan Mej, inspirisan Fredijevom borbom i istrajnošću tokom borbe sa bolešću, kao i željom da i dalje nastupa.

Demo verziju je otpevao upravo Mej, sumnjajući da će Merkjuri uspeti da izvuče nezgodne delove pesme. Bolest je već uzela maha, ali to nije sprečilo Fredija da otpeva jednu od najpoznatijih pesama 20. veka.

Pesmu „Show must go on“ je izveo neposredno pred svoju smrt. Pogrbljen, osušen, mršav i sa gomilom šminke da pokrije rane na licu i telu, kao i gomile pudera koja je njegovom licu dala malo boje, Fredi Merkjuri je ušao u studio.

Bio je u jakim bolovima, skoro nepokretan, ali je ipak došao. Popio je času votke i rekao: „Ima da je jebeno otpevam, dušo!“

I zaista je bilo tako, iz prvog pokušaja.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspeo da pesmu izvede na nastupu, što je jedna od najtužnijih priča britanske grupe. Nedugo posle toga je preminuo.

Tragične istinite priče iza pesama koje naručujemo u kafani

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Jedna od najboljih rok pesama. Glasovno savrsenstvo, to je samo Fredi mogao otpevati. Poslednji krik

149 Shares
149 Shares
Share via
Copy link