Magazin

Nilski konj do struka progutao turističkog vodiča: „Moj svet je postao taman i neobično tih“

24f084ac0d5b28b1b9fbc97e05db1f33087e42d6
Foto: Getty Images

Britanac po imenu Pol Templer radio je kao turistički vodič u Zimbabveu kada je doživeo i preživeo neverovatno opasnu situaciju sa nilskim konjem koji ga je gotovo progutao.

Templer je bio zaljubljen u divljinu, biljni i životinjski svet, kako kaže – sve u vezi Zimbabvea.

Ističe da je živeo svoje najbolje dane, sve do 9. marta 1996. godine. Tog dana je saznao da kolega koji vodi kanu safari niz reku Zambezi ima malariju, a Templer je pristao da preuzme njegovu grupu.

– Obožavam taj deo reke, poznajem kraj kao svoj dlan – ispričao je Templer za CNN Travel.

On se priseća da je u grupi bilo desetoro ljudi, među kojima i on, podeljeni u nekoliko kajaka.

Tokom spusta niz Zambezi na bezbednoj udaljenosti prošli su pored desetina nilskih konja, stanovnika četvrte najveće afričke reke. Međutim, neplanirano se desilo da se jedan kanu odvoji od grupe i približi nilskom konju. Ova vodena grdosija katapultirala je kanu, i jednog njegovog člana, što je pokrenulo haos na reci.

Muškarca koji je upao u reku struja je nosila na najgoru moguću stranu – ka mami nilskog konja i njenom mladunčetu.

– Znao sam da moram brzo da ga izvučem… Veslao sam ka njemu, približavao se, kada sam video ogroman bočni talas koji dolazi ka meni. Ako ste ikada gledali one stare filmove u kojima se torpedo približava brodu – to je bilo tako. Znao sam da je u pitanju ili nilski konj ili ogroman krokodil – prisetio se Templer za CNN Travel, a preneo je N1.

Dodaje da je u trenutku kada je pružio ruku čoveku u reci, voda između njih eruptirala i nastao je – mrak. Ono što je usledilo bilo je noćna mora i nadrealno, kaže sagovornik CNN-a.

– Moj svet je postao taman i neobično tih. Od struka nadole mogao sam da osetim vodu. Mogao sam da osetim da sam mokar i u reci. Od struka nagore bilo je drugačije. Bilo je toplo, nije bilo mokro kao da sam u reci, ali nije bilo ni suvo. I osećao sam strašan pritisak na donji deo leđa. Pokušao sam da se okrenem, ali nisam uspeo – ispričao je Britanac, dodajući da mu je trebalo nekoliko sekundi da shvati gde se nalazi i šta mu se desilo.

pol
Foto: Privatna arhiva

– Shvatio sam da se do struka nalazim u ustima nilskog konja – ispričao je Templer.

Imajući u vidu da nilski konj može da naraste do pet metara u dužinu, 1,6 metara u visinu i bude težak do četiri tone, ne čudi to da odrasla osoba može da stane u njegova usta i grlo. Usta može da otvori pod uglom do 150 stepeni, a najstrašnija stvar su zubi čiji oštri očnjaci mogu da budu dugački do pola metra.

Ugriz nilskog konja je tri puta snažniji od ugriza lava, tako da ova životinja u jednom potezu može da prepolovi ljudsko telo.

Pitanje je onda kako je Pol Templer preživeo. Može se reći da je u pitanju sreća u nesreći, odnosno zapao je nilskom konju u grlo, pa ga je ovaj ispljunuo.

– Tako sam udario o površinu vode, udahnuo svež vazduh i nastavio da plivam – ispričao je vodič.

I dok je on pokušavao da dopliva do čoveka kojeg je krenuo da spasava ponovo je osetio pritisak. Ovaj put noge su mu bile zarobljene u ustima nilskog konja, a ruke slobodne. Međutim, i drugi put je ispljunut.

Treći put je bio i najgori. Nilski konj je izronio iz vode i uhvatio ga bočno, zaranjajući svako malo pod vodu kako bi onesposobio svoju žrtvu. Ovaj put Templer ne bi preživeo da se nije pojavio jedan od vodiča u kanuu i uspeo da ga spasi, rizikujući sopstveni život.

Epilog „lošeg dana na poslu“ bile su višestruke povrede ruku i nogu i probijena pluća. U narednih nekoliko meseci usledilo je više ozbiljnih operacija, a lekari u jednom trenutku nisu bili sigurni da će uspeti da mu spasu ruke i noge. Jednu ruku su, ipak, morali da mu amputiraju.

Telo muškarca kojeg je pokušavao da spase pronađeno je tri dana kasnije. Na sebi nije imao tragove napada životinja, pa se veruje da se udavio.

Posle svega što mu se dogodilo, ovaj bivši safari vodič kaže da nilski konji nisu previše opasni po ljude – ako ih ostavite na miru i oni će vas.

– Oni ne love ljude. Ne približavajte im se. Ne vole kada ih uznemiravaju, a po prirodi nisu predatori. Ne približavajte se njihovim stazama, a ako baš želite da ih vidite – uzmite dvogled. Kada vam vodič kaže da ostanete u vozilu, onda ostanite u vozilu – objasnio je vodič.

Nilski konji Pabla Eskobara nekontrolisano se razmnožavaju, Kolumbija daje 3.5 miliona $ za njihovo premeštanje

11 Shares
Share via
Copy link