Banane često propadnu pre nego što stignemo da ih pojedemo, ali postoji jednostavan trik kako da ostanu sveže duže vreme, uz pomoć predmeta koji skoro svako već ima kod kuće.
Banane su savršene za lagani doručak ili užinu, ali spadaju među najčešće bačenu hranu u kuhinji, jer ih većina ljudi pogrešno skladišti. Nutricionista i kuvar Mendi Eplgejt iz Two City Vegans otkrila je da banane nikako ne treba držati u činiji sa voćem, jer to ubrzava njihovo tamnjenje i kvarenje.
„Činija sa voćem je jedno od najgorih mesta za banane, jer mnoge druge vrste voća, poput jabuka i breskvi, takođe oslobađaju etilen gas. Kada su banane pored njih, dolazi do lančane reakcije prebrzog zrenja.“
Voće poput banana, jabuka ili breskvi prirodno oslobađa etilen gas, supstancu koja omogućava da plod sazri i postane mekan i ukusan. Međutim, kada se u vazduhu nakupi previše etilena, proces zrenja se naglo ubrzava, pa voće umesto sočno i slatko – brzo postaje prezrelo i trulo.
Banane su posebno osetljive na etilen, a same ga proizvode u velikim količinama. Zato je najbolje da se čuvaju odvojeno od ostalog voća, na kuhinjskoj radnoj površini.
Sve što treba da uradite jeste da banane držite dalje od drugog voća i izvora toplote poput rerne tako će duže ostati sveže. Ako, pak, želite da banane potraju još duže, postoji način da potpuno usporite oslobađanje etilena, folija.
„Ako obmotate drške banana folijom, znatno ćete usporiti zrenje na sobnoj temperaturi. Upravo se iz drški oslobađa etilen, a kada ih obavijete, gas ostaje zarobljen. Ova jednostavna tehnika može učiniti da banane ostanu čvrste i žute mnogo duže. Dovoljno je malo komada folije da im se produži vek trajanja.“
Banane oslobađaju etilen upravo iz drški, pa će njihovo uvijanje u providnu foliju ili aluminijumsku foliju sprečiti gas da se širi. Ako ih izvadite iz činije sa voćem, držite dalje od toplote i obmotate drške, banane mogu ostati sveže i do 10, pa čak i 14 dana duže nego što bi uobičajeno trajale.
Izvor: Nova.rs
Dodaj komentar