Magazin Svet

Naučnici otkrili prvu trudnu drevnu egipatsku mumiju

trudna-egipatska-mumija-060
Foto: Olek Leydo/AFP/Profimedia

Tim poljskih naučnika saopštio je krajem aprila ove godine da je otkrio jedini poznati primer balzamovane trudne egipatske mumije.

Radiološki pregled drevne mumije za koju se kaže da je pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, u Gornjem Egiptu, dokazao je da se radi o telu trudne žene.

Poticala je iz elitne tebanske zajednice i pažljivo je mumificirana, umotana u tkanine i opremljena bogatim kompletom amajlija.

Detaljnijim ispitivanjem sada je utvrđeno da je žena umrla između 20. i 30. godine zajedno sa fetusom u dobi između 6. i 7. meseca trudnoće. Ovaj nalaz je jedini poznati slučaj balzamovane trudne osobe.

Mumija se nalazi u Narodnog muzeja u Varšavi.

Smatrali da je mumija sveštenik

Ranije se smatralo da je mumija sveštenik, ali snimci su potvrdili da je u pitanju žena u kasnijim fazama trudnoće.

– Ovo je naše najvažnije i najznačajnije otkriće do sada, potpuno iznenađenje – rekao je za Asošijeted pres član tima Vojčeh Ejsmond iz Poljske akademije nauka.

Četiri snopa, za koje se smatra da su umotani balzamovani organi, pronađena su u trbušnoj duplji mumije, ali naučnici kažu da fetus nije izvađen iz materice.

– Ne znamo zašto fetus nije izvađen iz stomaka pokojnice tokom mumifikacije. Zato je ova mumija zaista jedinstvena. Nismo uspeli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je ‘naša’ mumija jedina na svetu sa fetusom – rekao je Vojčeh.

On je dodao da nerođena beba verovatno nije izvađena iz stomaka zbog tadašnjih duhovnih verovanja o zagrobnom životu.

‘Tajanstvena dama’ kovrdžave kose

Istraživači “varšavskog mumija projekta” nazvali su je ‘Tajanstvenom damom’ zbog oprečnih priča o poreklu mumije.

Oni kažu da su mumificirani ostaci prvi put donirani Univerzitetu u Varšavi 1826. godine. Donator je naveo da je mumija pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, ali istraživači ističu da je u 19. veku bilo uobičajeno da se antikviteti lažno pripisuju poznatim mestima kako bi se povećala njihova vrednost.

Natpisi na složenom kovčegu i sarkofagu naveli su stručnjake da veruju da je mumija unutra bila sveštenik po imenu Hor-Djehuti.

Ali sada naučnici, pošto su je pomoću tehnologije skeniranja identifikovali kao ženu, veruju da su mumiju u nekom trenutku trgovci antikvitetima stavili u pogrešan kovčeg  tokom 19. veka, kada pljačkanje i ponovno umotavanje ostataka nisu bili neuobičajeni.

Mumija nije otvorena, a jedan snimak pokazao je da žena ima dugu kovrdžavu kosu do ramena.

Otkriće pruža nove mogućnosti za proučavanje trudnoće u drevnim vremenima, koje se mogu uporediti i povezati sa aktuelnim slučajevima. Štaviše, ovo otkriće baca svetlo na neistraženi aspekt staroegipatskih pogrebnih običaja i tumačenja trudnoće u kontekstu drevne egipatske religije.

Priča o Rozaliji, devojčici od 2 godine, mumiji koja otvara oči

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
30 Shares
Share via
Copy link