Magazin Svet

Priča o Rozaliji, devojčici od 2 godine, mumiji koja otvara oči

rosalia-lombardo

Ne samo da je tajna formula dopustila Rosaliji Lombardo da postane jedna od najbolje očuvanih mumija na svetu, već mnogi koji su je videli, zaklinju se da može otvoriti oči.

U dubini opskurne sicilijanske katakombe, u staklenom sanduku leži devojčica. Zove se Rosalia Lombardo i umrla je sa dve godine zbog komplikacije izazvanih upalom pluća 1920. godine.

Njen je otac bio toliko tužan da je zatražio da mu se mumificira kći. Lokalac koji se time bavio, Alfredo Salafia, mumificirao je Rosaliu Lombardo kojoj su unutrašnji organi još čitav vek kasnije čitavi.

Zaista, teško je gledati sićušno telo u staklenom kovčegu i ne verovati da će se svakog časa probuditi. Koža joj je bela i glatka, zlatna kosa povezana velikom svilenom mašnom, a kristalno plave šarenice vidljive su ispod trepavica.

Pogled Rosalije Lombardo je ono je što je podsticalo sicilijanske mitove i priče u poslednjih stotinu godina. Jedna je od 8.000 mumija u katakombama ispod kapucinskog samostana u Palermu na Siciliji i među hiljadama posetilaca koji se okupljaju kako bi videli devojčicu plave kose, za koju mnogi tvrde da su videli kako joj se oči polako otvaraju.

Iako je to zapalilo internet pričama o mumiji koja može otvoriti oči, talijanski biološki antropolog Dario Piombino-Mascali razotkrio je mit o Rosaliji Lombardo 2009. godine.

“To je optička iluzija koju proizvodi svetlost koja dolazi kroz bočne prozore, a koja je tokom dana podložna promenama”, otkrio je.

Piombino-Mascali je došao do ovog otkrića kada su radnici pomerali kovčeg, što mu je omogućilo da joj vidi kapke bolje nego pre. “Nisu potpuno zatvoreni i zaista nikada nisu bili”, rekao je.

Nadalje, Piombino-Mascali takođe je uspeo otkriti nedostižnu formulu za balzamovanje koju je Salafia 1933. poneo sa sobom u grob.

Piombino-Mascali ušao je u trag njegovoj rodbini i pronašao hrpu njegovih papira. Među dokumentima je naleteo na ručno pisane memoare u kojima je Salafia zabeležio hemikalije koje je koristio: formalin, cinkove soli, alkohol, salicilnu kiselinu i glicerin.

Formalin, koji se sada često koristi kod balzamovanja, mešavina je formaldehida i vode koja uklanja bakterije. Salafia je bio među prvima koristeći ovu hemikaliju za balzamovanje tela. Alkohol u kombinaciji sa suvom klimom u katakombama, osušio je telo djevojčice. Glicerin je sprečio da se telo previše isuši, a salicilna kiselina spriječila je rast gljivica.

No, upravo je so cinka, prema Melissi Johnson Williams, izvršnoj direktorici Američkog društva za balzamovanje, bila ključni element u očuvanju njenog izvanrednog stanja očuvanosti. Cink, hemikalija koju balzameri više ne koriste, okamenio je njeno malo telo.

rosalia-wiki

Osim toga, Rosalia Lombardo kasnije je premeštena u novi stakleni kovčeg koji sprečava rast gljivica ili bakterija, a zahvaljujući posebnom sloju na staklu, takođe štiti telo od uticaja svetlosti.

Sada, nada se Piombino-Mascali, turisti će prestati s izmišljanjem “potpuno neutemeljenih priča” o mumiji devojčice.

Izvor: Ati

Naučnici tvrde da peruanske mumije definitivno nisu ljudi (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link