Magazin

Kvadrat u Trstu jeftiniji nego u Beogradu i Novom Sadu, cena 1.250 €, a evo kako da dođete do stana u Italiji

trst naslovna
Printscreen

Želite da kupite stan, ali ne možete podneti nerealno visoke cene u Beogradu i ostatku Srbije? Možda postoji još jedno rešenje koje zapravo može biti i mnogo bolje od originalnog plana rešavanja stambenog pitanja.

Ako se uzme u obzir da se garaže od desetak kvadrata na Vračaru prodaju za oko 40.000 evra, onda zaista treba razmisliti šta čovek dobija za te pare.

Zašto biti „ovca za šišanje“, plaćati kvadrat 3 ili 4 hiljade evra u Beogradu, sa zagađenim vazduhom i nesnošljivim saobraćajem, kada za neku razumnu cifru možete svoj život promeniti iz korena i odabrati sebi neku drugačiju sudbinu.

trst1
Printscreen

Beograd vs Trst

Trst je naš – možda se ova parola ponovo bude čula među Srbima.

Šalu na stranu, zainteresovanost naših kupaca postoji i pitanje je sada ko će se zaista odlučiti na ovaj interesantan poslovni i životni potez.

Po ceni jedne garsonjere u Beogradu (oko 50.000 evra) u Trstu se prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine do 50 kvadrata s’tim što se za razliku od naše prestonice gde vam sa prozora pogled uglavnom puca na komšiluk, u ovom italijanskom gradu ste uglavnom okrenuti ka moru.

– Gledala sam stan od oko 60 kvadrata u Trstu, kog agencija za prodaju nekretnina ceni na 60.000 evra. Agent za prodaju mi je tokom obilaska napomenuo da je u Trstu sve više naših koji kupuju stanove i apartmane. Samo u zgradi u kojoj sam ja gledala nekretnine ima 5 stanara iz Srbije, priča za „Blic Biznis“ B. J. koja se na taj potez odlučila nakon preporuke prijatelja.

trst slika
Printscreen

Cene

Što se cena kvadrata u Trstu tiče, prema podacima tamošnjih agencija za prodaju nekretnina, one se kreću između 1.250 evra do 3.950 evra. Na cene kvadrata u Trstu najviše utiču opremljenost nekretnine, to da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

Garsonjera površine 25 kvadrata, koju smo pronašli pregledom ponude na internetu, prodaje se za 33.000 evra. Ovaj stan namenjen za studente, kako stoji u opisu, kompletno je opremljen i nalazi se na 1. spratu.

Mali jednosobni stanovi se prodaju po cenama od oko 50.000 evra. Mi smo pronašli 2, jedan površine 54 kvadrata na periferiji Trsta koji se prodaje za 48.450 evra, i jedan površine 45 kvadrata koji je u širem centru grada koji se prodaje po ceni od okruglo 50.000 evra. Oba stana su u starogradnji, renovirani i kompletno opremljeni.

Veći stanovi, kao jedan četvorosoban površine 82 kvadrata koji smo mi pronašli, prodaju se po ceni od 72.000 evra i više. Taj od 72.000 evra je kompletno opremljen, renoviran a kako su vlasnici istakli ima 2 spavaće, 1 dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju, kupatilo i zastakljenu terasu.

trst more
Printscreen

Kako da kupite stan u Italiji?

Vrlo često agencije u Italiji od kupaca traže pismenu ponudu za kupovinu imovine i isto tako vrlo često traže da se položi depozit kako bi bili sigurni da ostajete pri kupovini. Na interentu se i toplo preporučuje i advokat ili pravni savetnik kako bi se lakše čitava procedura završila.

Kada se postigne dogovor sa agencijom dužnost unajmljenog advokata je da izradi preliminarni ugovor ili Compromesso. Ovim ugovorom se ne prenosi vlasništvo, ali se navode svi detalji o prodaji i daje prodavcu vremena da se prikupe sva neophodna dokumentacija pre dogovorenog datuma.

Kupac (koji mora da ima italijanski poreski broj) zameni depozit od 20 do 30 odsto kupoprodajne cene u ugovoru, i ovim se bave tamošnji notari.

more
Printscreen

Nakon Kompromesa (Compromesso), notar treba da pripremi konačni ugovor. Kada se taj ugovor potpiše, kupac treba posredstvom notara da uplati ostatak novca koji stoji u ugovoru i sve ostale naknade i poreze.

Naknade i porez izađu na između 10 i 12 odsto kupovne cene nekretnine, i među njima se nalaze porez na imovinu, nagnada za agente, notarske takse, porez na promet itd.

Izvor: Blic Biznis

Slikarka (82) izbačena iz svog stana u Beogradu, naredila izvršiteljka sa krivičnom prijavom (VIDEO)

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

136 Shares
136 Shares
Share via
Copy link