Beograd Magazin

Torlakova vakcina protiv gripa je zapravo samo prepakovana uvozna vakcina nepoznatog porekla

Da je od Instituta “Torlak” ostalo samo slavno ime i seta za dobrim vremenima, potvrđuju i nove činjenice u vezi sa Torlakovom vakcinom protiv gripa koje je izneo epidemiolog Zoran Radovanović.

Prema saznanjima uvaženog epidemiologa, u Institutu su samo prepakovane vakcine koje sui z uvoza stigle u velikim posudama, a na zvaničnom sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva nema podataka o izdatom sertifikata za ovu vakcinu.

Epidemiolog Zoran Radovanović već mesecima insistira na tome da se sazna istina o tačnom broju zaraženih i umrlih od korone. Ovaj iskusni stručnjak započeo je novu misiju, a to je puna istina o radu Instituta Torlak i odgovor na pitanje da li je vakcina protiv gripa, čija je distribucija počela po domovima zdravlja, zaista i proizvedena na tom Institutu.

U tekstu za list Danas on ukazuje na brojne sumnjive radnje, a u izjavi za portal Nova ocenjuje da je reč o “muvanju i da tu nešto smrdi”.

Radovanović je napisao da otvoreno sumnja da je vakcina protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” zapravo uvezena iz inostranstva.

Podsetimo, “Torlakova” vakcina protiv gripa se već danima distribuira po Srbiji – najpre prvih 50.000 doza, a potom i svih 250.000.

“Do istine ne možete doći, zato što niko neće da vam prizna. Da je muvanje i da tu nešto smrdi, to je skoro izvesno. Zato sam i ja postavio pitanja, ali, naravno, oni na njih neće da odgovore. Mislim da je najverovatnie da će ćutati i ignorisati, ako ne bude daljeg talasanja”, smatra Radovanović.

Kao “mutnu radnju” on opisuje i to što na zvaničnom sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva nema ni podatka da je izdat sertifikat, a to je, tvrdi Radovanović, jako čudno.

“Sertifikat o analizi može da se izbegne pod nekim izvanrednim okolnostima, ali ovo nisu takve okolnosti”, primećuje naš sagovornik.

On ističe da ima puno nelogičnosti. Tek 5, oktobra je sklopljen ugovor za nabavku jaja sa firmom „Spasić-Farm“ iz Ćićevca u vrednosti od oko devet miliona dinara.

Pošto je rok isporuke „14 dana od dana pisanog zahteva Naručioca“, to znači da su jaja stigla uoči oslobođenja Beograda, u vreme kada je obećano da će vakcine već biti razaslate zdravstvenim ustanovma (!). Kako su onda pravljene? Postoji li kajgana bez jaja?, napisao je Radovanović.

“Vi ne možete da pravite vakcinu bez jaja. To su informacije koje sam dobio od insajdera sa raznih strana, oni se boje za svoje radno mesto. Ipak, šapnu mi, pa im se onda olakša savest. To su ljudi na koje ja ne mogu da se pozovem, ali indikativno je da kažu da nije bilo jaja. Jaja su nabavljana nedavno, trebalo je isporuka da se završi juče, a već nekoliko dana Torlakova vakcina je u prodaji. Kako je pravljena?”, pita se Radovanović.

Do njega su stigle i informacije da je vakcina nabavljana u bocama, pa je naknadno razlivena u pojedinačna pakovanja.

“Više stručnjaka iz „Torlaka“ tvrdi da je vakcina protiv gripa nedavno uvezena „in bulk“, tj. u velikim posudama i, kako se to žargonski kaže, kao gotov međuproizvod”, napisao je epidemiolog.

On podseća i da je vakcina testirana na vojnicima i na policajcima, zato je i dozvoljena za populaciju od 18 do 65 godina.

“Agencija za lekove i medicinska sredstva nije mogla da pređe preko te činjenice, to se zna. Samo radno aktivni segment stanovništva je učestvovao u testiranju, pa zato ne mogu da idu van toga”, kaže naš sagovornik.

On ukazuje i na to da se ide na “lukavo rešenje”, pa u pojednim domovima zdravlja nude tu vakcinu, ali uz potpis da je prihvatate dobrovoljno.

“Oni pokažu to starijim ljudima, eto to je dobrovoljno, ako hoćete da potpišete i onda će na proleće da izađu sa podatkom da indikacije mogu da se prošire i na starije od 65 godina, jer su oni testirali. Način na koji oni to sad rade nije baš etičan”, smatra Radovanović.

I na Srbima će se testirati “sumnjiva” kineska vakcina

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
5.6K Shares
5.6K Shares
Share via
Copy link