Magazin Top 10

Top 5 idiotskih Facebook cenzura

Društvena mreža Facebook i cenzura došle su u žižu javnosti pre nekoliko dana kada je Facebook cenzurisao fotografiju nage devojčice iz Vijetnamskog rata. Svevideće oko Marka Cukerberga (Mark Zuckerberg) se ponekad igra cenzure po sopstvenim merilima, rastežući time pojam slobode govora do krajnjih granica.

Facebook ima pravila koja se odnose na cenzuru, u smislu da zabranjuje fotografije koje sadrže golotinju, koje su uvredljive za pojedine društvene grupe i slično, ali su se ta pravila ponekad tumače različito. Primera radi, zabranjena je fotografija statue Male sirene u Kopenhagenu, a dozvoljene su veoma provokativne fotografije Kim Kardašijan (Kim Kardashian).

Izdvojili smo pet naglupljih cenzura koje je Facebook uradio.

Mala sirena

Statua Male sirene u Kopenhagenu turistima je jedna od najzanimljivijih stvari za fotografisanje u ovom gradu, ali čini se da Facebook nije njen veliki fan. Jedna danska političarka optužila je Facebook za cenzurisanje fotografije ove statue, a u izjavi za danske medije je rekla da je Facebook odbio da objavi njenu fotografiju “jer je sadržala previše golotinje”. Kasnije je odluka promenjena, ali je političarka skinula fotografiju zbog autorskih prava.

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link