Lifestyle

Trampova crna lista: Miloševiću zabranjen ulazak u SAD

Među osobama kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države našao se odavno počivši predsednik jugoslavije Slobodan Milošević.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu odluku koja se odnosi na zapadni Balkan, a njome su na još godinu dana produžene takozvane crne liste, koje je pre 16 godine uveo bivši predsednik SAD Džordž Buš.

Milošević se prvobitno na listi našao zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD. Na najnovijoj se, sem kompletne porodice Milošević, nalaze i Milorad Dodik, Milan Milutinović, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i mnogi drugi.

Ova odluka podrazumeva blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu sa optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog sporazuma.

Upravo je i u tome razlog zašto se Milošević i posle 11 godina od svoje smrti našao na crnoj listi – da bi se sprečila eventualne transakcije njegove porodice sa računa koji su povezani sa bivšim predsednikom.

Kako je Milošević od šarmantnog borca za demokratiju postao najveći američki neprijatelj

42 Shares
Share via
Copy link