Lifestyle Top 10

Top 5 biografija o muzičarima

Uvek je zanimljivo saznati još neki detalj iz života omiljene muzičke zvezde, te ne čudi ni da su biografije muzičara često na svim listama mesečnih favorita. Život iza scene sa ličnim impresijama i sočnim detaljima je upravo ono što čitaoce privlači.

Pripremili smo listu od pet knjiga o muzičarima koje preporučujemo svima da pročitaju.

Bitlsi, Hanter Dejvis

bitlsi_biografija
Izvor: knjizare-vulkan.rs

Ova knjiga smatra se jedinom knjigom koja je zapravo pronikla u suštinu ove grupe, a nazivana je i Dokumentom veka, a predstavlja jedinu autorizovanu biografuju Bitlsa. Autor je sa Bitlsima proveo 18 meseci 1967. i 1968. godine, kada su bili na vrhuncu karijere i uticali na sve generacije i shvatanja muzike. Osim što je bio blizak sa članovima, Hanter Dejvis je provodio vreme i sa njihovim prijateljima, porodicom i saradnicima, te je uspeo da u knjigu utka celokupno blago materijala o Bitlsima. Prvo izdanje ove biografije izašlo je pre 40 godina, a autor je ostao prijatelj sa članovima, te je godinama dopunjavao biografiju, a poslednje izdanje sadrži i do sada neobjavljene informacije o ovim muzičkim legendama.

Bouvi, Mark Spic

bouvi_biografija
Izvor: knjizare-vulkan.rs

Sveobuhvatna biografija Dejvida Bouvija prati njegov život od početka, kada je bio siromašni klinac Dejvid Džons iz siromašnog londonskog predgrađa Bromli, pa sve do vrha svetske muzičke scene. Osim o karijeri Dejvida Bouvija, Mark Spic piše i o Bouvijevom uticaju na muziku, ali i na autora, što knjizi daje posebnu vrednost, kakve nemaju druge biografije temeljene isključivo na činjenicama. Obožavatelji ovog muzičkog heroja vrlo lako se mogu pronaći u Spicovim utiscima, a istovremeno bolje upoznati Dejvida Bouvija jer ova biografija nije propustila ništa iz Bouvijevog života.

 

Teže od neba, Čarls Kros (Biografija Kurta Kobejna)

kurt_kobejn_biografija
Izvor: knjizare-vulkan.rs

Ono što ovu knjigu čini velikom jeste to što zaranja u samu srž ličnosti Kurta Kobejna, jednog od najupečatljivijih ličnosti u rok muzici ikada. Autor Čarls Kros je napisao knjigu na osnovu četvorogodišnjeg istraživanja tokom kojeg je objavio preko 400 intervjua, a dobio je i ekskluzivno pravo na neobjavljene dnevnike, stihove i porodične fotografije Kurta Kobejna, što mu je zajedno pomoglo da napiše uzbudljivu pripovest o liku ovog muzičara.


Moja kći Ejmi, Mič Vajhaus

ejmi_vajnhaus_biografijaJedna od najtragičnijih ličnosti u svetu muzike, Ejmi Vajnhaus ostala je u sećanju svima kao posebna umetnica predivnog glasa i harizme. Međutim, talentovana pevačica, i pored svog talenta i romantične prirode živela je burno, i najviše je propatila upravo ona. Njen otac i važna figura u životu pevačice je napisao portret ove pevačice, u knjigu utkao svoja osećanja i priče, predstavio Ejmi kroz njenu prirodu, snove o uspehu, kao i borbu sa zavisnošću, tako da ova knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Erik Klepton – autobiografija

erik_klepton_autobiografija
Izvor: knizare-vulkan.rs

Ovo je dirljiva i iskrena autobiografija zasnovana na kvalitetnom materijalu. Obožavaoci Erika Kleptona vrlo lako će uklopiti u ovu knjigu i uživati u autentičnom i ubedljivom štivu. Erik Klepton otvoreno priča o svom životu i daje hronološki uvid u lični i profesionalni životni put – Otkrio sam model u svom ponašanju koji se ponavlja godinama, možda i decenijama. Loši izbori postali su moja specijalnost, a ako bi se pojavilo nešto iskreno i pristojno, ja bih se postideo i pobegao na drugu stranu.

Pročitajte šta čitaju Novosađani ovog proleća

 

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link