Magazin Top 10

Top 10 zdravih novogodišnjih odluka! Nova zdrava ti!

Kraj decembra donosi i mnogobrojne liste – liste postignutuh ciljeva, liste promašenih ciljeva i one najzanimljivije nove liste željenih oduka i promena u načinu života. Nekada može biti teško održati entuzijazam mesecima nakon što se isključe novogodišnje lampice, ali kada dobro postavite ciljeve postizanje može biti mnogo lakše. Ovo su najzdravije odluke koje možete doneti, a delovaće blagotvorno na celokupno stanje vašeg organizma.

Zdrava ishrana

Vi očekujete rezultate preko noći i pridržavate se rigoroznih dijeta i čudotvornih napitaka. Postavite sebi realan cilj i radite na njemu, olakšavajuća okolnost je što imate čitavu godinu pred vama. Znate i sami da su brza hrana i gazirani napici nezdravi, ali im se stalno vraćate. Napravite malu promenu i pridržavajte se toga. Plan ishrane ne morate praviti detaljno, samo odredite koje stvari ćete unositi više, a čega ćete se odreći. Korak po korak i neće vam se činiti da je toliko teško. Možete podeliti po mesecima, postepeno se odvikavajte od nezdrave hrane, tako što ćete svakog narednog meseca jednu lošu namirnicu zameniti zdravijom. Na taj način promena neće biti nagla i lakše ćete se priviknuti.

Prekinite sa pušenjem

Već je vreme da to uradite. Slično kao i sa ishranom, ukoliko niste spremni da se u potpunosti za dan odreknete cigareta napravite plan i postepeno smanjujte. Uključite sportske aktivnosti i pratite koliko cigareta na da popušite. Osim toga, pronađite način koji vama odgovara i ukoliko se desi i da posustanete, ne odustajte, krenite ispočetka, jednom ćete istrajati.

Održavajte kontakte

Mnogobrojne studije su potvrdile da su ljudi koji se češće čuju i viđaju sa porodicom i prijateljima u globalu i zdraviji. Pronađite vremena, javite se starim poznanicima, obnovite stara prijateljstva i učtvrstite već postojeća. Bićete srećniji, a samim tim i zdraviji.

[fliiby]https://flii.by/file/scl06s9r261/[/fliiby]

Naučite da se izborite sa stresom

Prema nekim istraživanjima stres je najčešći uzork velikog broja bolesti. Promenite pogled na stresne situacije i promenićete svoju reakciju. Morate da shvatite da je neprijatne situacije nemoguće eliminisati iz života, bilo poslovnog bilo porodičnog okruženja, ali ono što je na vama jeste da promenite pogled na sve to. Pokušajte da brinete manje i da se češće opuštate, meditirajte i radite stvari koje vam prijaju. Ubzo ćete shvatiti da preuveličavate neprijatosti i da se zbog toga osećate loše. Udahnite duboko i u novu godinu uđite kao nova osoba.

[fliiby]https://flii.by/file/99kubvq7o9w/[/fliiby]

Više spavajte

Svesni ste i sami da ništa ne može da zameni noć neprekinutog sna. Prekinite sa izgovorima poput onih da nemate vremena. Jednostavno je, izračunajte koliko vremena pre spavanja provedete na društvenim mrežama ili uz televizor gledajući šta drugi rade i loše televizijske serije. Isključite telefon ranije i sigurno ćete pre završiti sve poslove i tako ranije leći u krevet, spavati duže, a svakim narednim danom ćete se bolje osećati.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku