Lifestyle Top 10

Top 10 saveta za uređenje malog stana

Trpezarija

Život u malom broju kvadrata i uređenje malog stana mogu biti veoma izazovni jer svaku kupovinu novog komada nameštaja ili bele tehnike treba pažljivo isplanirati, kako bi se izbegao rizik od toga da stan izgleda prenatrpano.

Treba biti pažljiv kada je uređenje malog stana u pitanju jer samo jedan pogrešan potez, na primer izbor neadekvatne boje zidova, može dovesti do toga da stan izgleda skučeno i još manje nego što jeste.

Na sreću, postoji mnogo trikova kako urediti mali stan, ostanite sa nama da ih saznate.

#1 Kako urediti mali stan i pametno odabrati belu tehniku za kuhinju

Uređenje stana je proces koji počinje mnogo pre krečenja i kupovine biljaka i dekoracije – već sa izborom bele tehnike.

U malom stanu je neophodno isplanirati svaki santimetar i uštedeti na prostoru gde god je to moguće. Danas je srećom dostupna mnogo veća ponuda bele tehnike nego što je to nekad bio slučaj i mogu se pronaći mnogi praktični uređaji namenjeni upravo malim stanovima.

Ugradne rerne i ploče – spas za kuhinju u malom stanu

Kada je uređenje kuhinje u malom stanu u pitanju, ugradne rerne i ploče su najbolji način da se u kuhinji sačuva što više prostora. Modernog su dizajna i istih funkcija kao i standardni šporeti i rerne, a savršeno se mogu uklopiti u svaki enterijer, ostavljajući dovoljno mesta za sve druge uređaje.

Mogu se nabaviti odvojeno. Ugradna rerna dolazi u velikom broju varijanti i sa mnogim funkcijama osim osnovnih, kao što su opcije za ventilator, grill funkcija, odmrzavanje i druge.

#2 Veš mašine sa punjenjem odozgo -ušteda prostora u malom kupatilu

Kupatilo je često prostorija koja najviše ispašta kada je stan mali, te graditelji imaju običaj da uskrate koji kvadrat u njemu, ne bi li proširili dnevnu sobu ili spavaću.

Dobra vest je da postoje veš mašine koje zahtevaju manje prostora od standardnih sa frontalnim punjenjem. U pitanju su veš mašine sa gornjim punjenjem koje imaju otvor za ubacivanje sa gornje strane i najlakši su način da se uštedi na širini u kupatilu.

Imaju identične funkcije kao i klasične veš mašine.

Međutim, ukoliko biste ipak uzelu standardnu, i tu možete birati između najrazličitijih dimenzija, te se odlučiti za neku manje dubine. Dubine veš mašina su već od 33cm, a kreću se do približno 60cm. Sve manje od 50cm smatraju se slim mašinama.

#3 Izbor odgovarajućih boja pri uređenju stana

Ako vam je stan mali okrečite ga u jednu boju. Preporučljivo je da to budu blagi tonovi koji neće činiti prostorije manjim nego što jesu.

Ujednačen ton kroz celu kuću će doprineti da vaš stan vizuelno izgleda veće, a trebalo bi izbegavati teksture na zidovima i tamne boje koje čine da stan izgleda naftalinski staromodno.

Bela je siguran izbor, a i popularna je poslednjih godina i uklapa se uz minimalistički stil.

Devojka i biljke u sobi

#4 Uređenje malog stana u minimalističkom stilu

Minimalizam u enterijeru podrazumeva deficit ukrasa i predmeta u prostoru.

Ukoliko želite da vaš stan deluje prostranije preporučljivo je urediti ga u minimalističkom stilu. Za to je potrebno birati elegantan, uravnotežen i moderan nameštaj svedenih linija i bez nepotrebnih detalja.

#5 Osvetljenje – najveći problem u svakom malom stanu

Neodgovarajuće lampe i svetiljke mogu učiniti da i najlepše dekorisan prostor izgleda nepristupačno, mračno, gotovo nalik grobnici.

Ukoliko želite da vaš stan izgleda prostrano i prijatno dobro osvetljenje je najznačajniji faktor pomoću kog ćete to postići. Najbolje je uložiti u kvalitetne zidne lampe.

Pomoću njih moćićete da postignete tri tipa osvetljenja: ambijentalno, akcentualno i radno, a pritom vam neće oduzimati dragoceni prostor, kao što bi to učinile standardne stone ili podne lampe. Najbolji izbor su zidne lampe koje se mogu okretati, te se svetlo može usmeriti u željenom pravcu.

#6 Prozori – jer ni jedna lampa ne može da zameni dnevno svetlo

Veliki prozori koji omogućavaju da mnogo dnevnog svetla dopre u stan ne mogu nikad biti zamenjeni veštačkim osvetljenjem, ma koliko ono dobro bilo.

Izbegavajte debele zavese i roletne u toku dana jer ćete na taj način uskratiti preko potrebno svetlo.

#7 Zaboravite na hoarding

Ukoliko je vaš stan mali, morate se odreći viška stvari, žao nam je.

Koliko god vi želeli da imate sva dela ruske književnosti na polici u dnevnoj sobi, kompletnu opremu za vežbanje u predsoblju ili 3 zimske bunde od kojih nosite samo jednu, ukoliko to narušava izgled i funkcionalnost prostora, možda je vreme da prihvatite da je vreme da se oprostite od nečega.

#8 Prilagodite dimenzije nameštaja

Kada je uređenje malog stana u pitanju, pri izboru nameštaja je veoma važno voditi računa o dimenzijama i birati ormare, police i stolove koji ne idu previše u širinu i plići su, a viši.

Na taj način svoj stan ćete učiniti većim ne samo vizuelno već ćete i zapravo sačuvati prostor.

#9 Fioke ispod kreveta – spas za male stanove

Nameštaj poput kreveta i kaučeva sa nogarima koji su izdignuti od poda veoma je praktičan.

Prostor ispod kreveta možete iskoristiti da odložite kutije sa nekim stvarima koje ređe koristite.

Takve kutije ne moraju uopšte naružiti prostor jer se prodaju u mnogim bojama i dezenima, od različitih materijala, te se mogu sasvim lepo uklopiti uz ostatak spavaće sobe.

#10 Zaboravite na spuštene plafone

Spušteni plafoni deluju staromodno i čine prostoriju manjom.

Nekada su bili veoma moderni i ljudi su se odlučivali na ovaj korak u uređenju kako bi sakrili instalacije ili postigli zanimljiv enterijerski efekat. Međutim, ovo dizajnersko rešenje nije pogodno za male stanove i treba da zaboravite na njega.

Ukoliko vas nakon što ste pročitali naše savete za uređenje malog stana, zanima kako to izgleda u praksi, potražite inspiraciju na Luftika.rs i pogledajte kako su se drugi izborili sa izazovom premalo kvadrata.

Share via
Copy link