Magazin

5 saveta za savršeni izgled kuhinje

prikaz enterijera kuhinje

Za savršenu kuhinju nam je ponekad potrebno jako malo, dovoljno je da očistimo prljavštinu i prašinu, sredimo nered i nagomilane stvari na frižideru i to je to. Međutim, to je redak slučaj.

Mnogo češće nam je potrebno više od jednog generalnog spremanja da bismo uredili kuhinju onako kako bi nama najviše odgovaralo i kako smo je oduvek zamišljali

To uglavnom uključuje zamenu određenih kuhinjskih elemenata kao što su ormarići, police, a ponekad i ugradnja mašine za sudove ili ploče za kuvanje. U nastavku teksta saznajte koje su to ključne stvari, čija promena zahteva ulaganje nešto većeg napora, a bez kojih ne možete imati savršenu kuhinju.

Osvetljenje čini čuda u kuhinji

Jedna od najvažnijih stavki u ovom tekstu je svetlo. U mnogim kuhinjama potpuno zapostavljeno, a zapravo od suštinskog značaja, svetlo je to što donosi blistavi izgled svakog radnog dela i čitave kuhinje.

Naročito ako je kuhinja ‘’spojena’’ sa trpezarijom, bilo bi dobro da se pri uređenju fokusirate na svetla kompletne prostorije, kao i pojedinih površina. Veći broj sitnih lampica na radnom delu vam može precizno osvetliti površine na kojima vam je neophodno svetlo, dok za to vreme luster ili drugo plafonsko svetlo može biti isključeno.

Generalno, veći broj slabijih izvora svetla je uvek bolja opcija za sve prostorije, pa i kuhinju, dok je za trpezarijski sto dobro imati skoncentrisano plafonsko svetlo.

Na sajtu idealno.ba možete pronaći ogroman izbor lampi, lustera i sijalica koje mogu vašu kuhinju pretvoriti u pravi televizijski studio.

mladi par sprema hranu u kuhinji

Prirodno svetlo je bitan faktor u toku dana

Prirodno svetlo je podjednako važan faktor kao i veštačko svetlo, međutim glavni problem je što ga ne možemo sprovesti u kuću, ukoliko već ne postoje prozori na zidovima. Za razliku od onih sitnih promena u kuhinji koje mogu napraviti razliku, pravljenje prozora je dosta zahtevniji zadatak.

Praktično, možemo to izvesti, tako što probijemo zidove, samo što je to posao za profesionalce i zahteva veliku stručnost i novčana ulaganja.

Ako ste u prilici da nemate postavljenu kuhinju, već počinjete uređenje od ‘’golih zidova’’ onda imate priliku da napravite raspored fiksnih elemenata u sobi, zato bi bilo dobro da kao jedan od faktora za orijentisanje uzmete i raspored prozora.

Tip podne obloge treba prilagoditi sopstvenim potrebama

Kako izabrati najbolji pod za kuhinju? Uvek su pločice prvo rešenje za pod u kuhinji, a to je greška većine ljudi, jer ne postoji univerzalno najbolja podna obloga za kuhinju, već svako treba da postavi jednu u zavisnosti od svojih potreba.

Ako vam je važno da se pod lako čisti i da je otporan na vlagu, to jesu pločice svakako, ali i beton i vinil. Sa druge strane, ako vam je važno da pod bude udobniji onda vam savetujemo da odaberete neki mekši materijal kao što su bambus, parket ili guma

Pod je najbolje postaviti pre svega ostalog, kako bi mogla cela površina prostorije biti pokrivena.

Kombinacija boja igra ključnu ulogu

Boja može da bude pravo osveženje za svaku prostoriju, a najviše može doprineti opštem izgledu kuhinje. Ono što može biti problem je da je promena boje pojedinih elemenata otežana usled specifične boje materijala kuhinjskih elemenata, naročito onih drvenih. 

Dobra stvar je što zidove uvek možete prekrečiti, a upravo oni zauzimaju najveći deo površine u svakoj prostoriji. To može potpuno promeniti doživljaj jedne iste kuhinje.

Ipak, ako imate šansu da iznova sastavljate kuhinju onda pokušajte da nađete neke zanimljive dizajnove modernih kuhinja i iskoristite slične boje kuhinje čiji vam se dizajn svideo.

Neke od najpopularnijih kombinacija boja za kuhinju koje izdvajamo su: zelena-žuta, bela-mint i ona klasična bež-braon-siva.

Izdvojeni pult sa ili bez šanka za profesionalni izgled

Jedan ‘’detalj’’ koji može potpuno promeniti izgled vaše kuhinje je šank ili centralni pult bez šanka. U svakom slučaju još jedan pult odvojen od radnog dela i šporeta koji sve one profesionalne kuhinje iz kulinarskih emisija imaju.

Jedino je važno da imate prostora za to, tako da možete uklopiti i trpezarijski sto u prostoriju.

U svakom slučaju centralni pult će vam olakšati posao, stvoriti dodatan prostor za pripremu hrane i dati upečatljiv izgled. Od toga da li ćete imati šank na njemu zavisi ko li će biti mesta i za par barskih stolica i koliko će ono što radite na centralnom pultu biti vidljivo.

Da li ste razmišljali o angažovanju dizajnera?

Na kraju, ukoliko vam se preuređivanje čini suviše komplikovano, razmislite o angažovanju profesionalnog dizajnera koji će vam kuhinju pretvoriti u pravi mali raj. Za angažovanje dizajnera je potrebno izdvojiti dodatna novčana sredstva, ali ako želite da kuhinja zaista blista, kao na slikama sa interneta, to je najbolje rešenje.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link