Lifestyle Magazin

Preuredili 17 kvadrata i stvorili komforan stan za četvoročlanu porodicu u kome imaju sve što im treba

collage-arhitekta-Nevena-An
Foto:Privatna arhiva/ arhitekta Nevena Antić

Novi vid razvoja urbanih centara oslanja se na pametnu organizaciju stambenih jedinica malih površina. U užurbanoj svakodnevnici, životni stil sada prati i izgradnja mikro stanova u kojima se može osetiti njihova neodoljiva lepota.

Revolucinorani svetski trend uštede životnog prostora prisutan je i kod nas, zahvaljujući unikatnim inovacijama i rešenjima kojima mladi profesionalci uređuju enterijer. Male kvadrature su tako uvećane na neverovatan način, a boravak u njima pruža i osećaj prostranosti, dajući toplini doma jednu novu ‘notu’.

Mikro stanovi sve su popularniji i kod nas i u svetu, ali kako je zapravo živeti u njima? Šta sve može da stane u životni prostor površine 17 metara kvadratnih?

Izazovi pre uređenja

Sa velikom kućom je jednostavno jer možete da birate šta ćete da uklopite i kako da rasporedite nameštaj. A sa malim stanom, treba biti majstor.

mikro-stan-2
PRE Foto: Privatna arhiva

Arhitektkinja Nevena Antić je prema zahtevu potpuno transformisala jedan beogradski stan. Zapravo, 17 kvadrata prostora od ukupno 32 kvadrata. Bio je natrpan stvarima koje su gušile prostor. Stan je sada dobio potpuno novi izgled, do neprepoznatljivosti. Dok je pritom, u njega stalo sve što je potrebno za život.

mikro-stan-3
PRE Foto: Privatna arhiva

– Sve može na prvi pogled da deluje lako i jednostavno, a zapravo najteži zadatak za jednog projektanta i dizajnera enterijera su male kvadrature. Samim tim su takvi prostori najveći izazovi za projektovanje. Nije jednostavno smestiti sve zahteve korisnika, a posebno kada se radi o samo 17 kvadrata – objašnjava Nevena.

mikro-stan-4
PRE Foto: Privatna arhiva

Govori Nevena o detaljnim zahtevima i izazovima uređenja malog stana jedne četvoročlane porodice sa psom sa Vidikovca u Beogradu.

mikro-stan-5
PRE Foto: Privatna arhiva

– Želeli su potpuno nov izgled stana i imali su jasne zahteve. U dnevnoj zoni bilo je neophodno smestiti dnevni boravak, trpezarijski sto za četvoro, kuhinju, kao i prostor gde bi bio roditeljski krevet za spavanje koji nije u formi kreveta na rasklapanje i slično. Zatim, želeli su puno prostora za odlaganje i povezivanje hodnika sa navedenim prostorima – navodi ona kako su tekli izazovi sa kojima se susrela, do uspešne realizacija svih zahteva.

Savršena kreacija inspiriše

Nevena se pobrinula da pažljivo organizuje svaki kvadratni centimetar tako da porodici sasvim prilagodi i osveži životni prostor. Ovom stanu na Vidikovcu u Beogradu potom je dat novi izgled, koji pleni.

mikro-stan-6
POSLE Foto: Privatna arhiva

Prvo je srušen je zid između dnevnog boravka i hodnika u kom se nalazila kuhinja.

mikro-stan-7
POSLE Foto: Privatna arhiva

– Plafon je na sreću imao veliku spratnu visinu koja je maksimalno iskorišćena. Jedan deo kuhinje smešten je u prvobitnom delu gde se nalazio zid sa televizorom. Pretvoren je u multifunkcionalni pult, sto koji predstavlja jedan od najinteresantnijih delova ovog stana – priča arhitektkinja.

mikro-stan-8
POSLE Foto: Privatna arhiva

Osmišljeni pult krije mašinu za sudove na kom se nalazi i sudopera.

– Mogu ga koristiti četiri osobe, s tim što se ispod pulta nalazi i skriven još jedan sto koji se izvlači i samim tim može da ga koristi još ljudi za sedenje – dodaje ona.

Zanimljiv deo ove celine je i krevet koij praktično visi sa plafona.

mikro-stan-9
POSLE Foto: Privatna arhiva

– Ne opterećuje prostor jer je odignut i prikačen za plafon konstrukcijom, dok se ispod njega nalazi ugaona garnitura – ukazuje sagovornica.

Većina zidova u ovom mikro stanu na Vidikovcu upotrebljena je za prostor za odlaganje, kom se pristupa merdevinama.

mikro-stan-pre-posle-2
Foto: Privatna arhiva

– Te merdevine se mogu koristiti na tri pozicije – za viseće kuhinjske elemente, zatim pristup krevetu, kao i pristup prostoru za odlaganje iznad televizora – opisuje Nevena.

mikro-stan-11
POSLE Foto: Privatna arhiva

Industrijski stil koji prati ceo renovirani prostor savršeno se uklopio u zahteve korisnika. Arhitektkinja Nevena Antić napominje da je sav nameštaj pravljen po meri s obzirom na atipičnost prostora i njegove namene.

Skromna kvadratura ovog stana, uređena je u funkcionalnu celinu koja nudi inspiraciju svima koji traže načine da uštede, oplemene i osavremene svoj dom.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

U Kragujevcu za 54 dana nikla kuća u koju ne stižu komunalni računi, a izgleda ludo dobro

OGLAS

118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link