Ljudi frazu „skupa hrana“ tumače na različite načine. Za neke to može da bude losos, za druge tartufi. Međutim, postoji hrana oko koje se svi slažu da je namenjena isključivo najbogatijim među nama. Pogledajte 10 primera takve hrane i astronomske cene koje je potrebno platiti za uživanje u njoj.

Matsuka pečurke

Tricholoma-matsutake

Ove pečurke su toliko retke da njihova cena po kilogramu dostiže čak 600 dolara. Najviše se uzgajaju u Japanu, ali su prisutne i u drugim azijskim zemljama.

Kopi Luwak kafa

civets-coffeengsversion

Kopi Luwak je najskuplja sorta kafe na svetu (košta od 250 do 1.200 dolara po kilogramu) koja se proizvodi u velikim količinama u Indoneziji, na Filipinima i u južnom delu Indije.

Sedefasto-beli albino kavijar

AlbinoTinFr

Kilogram ovog kavijara košta 9.100 dolara, a visoka cena je posledica činjenica da ribe albino jesetri iz Kaspijskog jezera vrlo retko ležu jaja koja su potrebna za njegovo spremanje.

Kineska supa od lastinog gnezda

thaicook

Lastina gnezda su gotovo cela sastavljena od pljuvačke i nalaze se na vrhovima stena što ih čini izrazito nedostupnim. Time je i objašnjena cena od 3.000 dolara po kilogramu ovog kineskog delikatesa.

Šafran

shafran

Cena ovog začina se kreće od 400 do 1.000 dolara po kilogramu. Šafran cveta svega par nedelja godišnje.

Beli tartufi

GranCrue

Visoka cena ovih tartufa je rezultat specifičnih uslova koji su potrebni za njegovo uzgajanje, kao i komplikovanih metoda za čuvanje njihovog ukusa i arome. U Evropi ih možete kupiti za oko 2.000 evra po kilogramu.

Ayam Cemani crna piletina

ayam cemani piletina

Ayam Cemani crna piletina košta oko 200 dolara po komadu u Indoneziji, a u drugim zemljama cena može da se popne do čak nekoliko hiljada dolara.

Japanski Wagyu biftek

japanski wagyu biftek

Fanovi mesa ne bi trebalo da propuste ovaj japanski specijalitet. Kilogram bifteka dostiže cenu do 400 dolara.

Iberijski pršut

jamon-iberico

Najskuplje suvo meso se pravi u Španiji i košta između 350 i 400 evra po kilogramu.

Losov sir

lososov sir

Losov sir se pravi na samo jednom mestu na svetu (farmi losova u Švedskoj) i u ne preterano velikim količinama. Cena se kreće oko 1.000 dolara po kilogramu.

Top 20 najboljih restorana u Beogradu

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here