Magazin

Nova vrsta šafrana nikla na Fruškoj gori

safran

Na Fruškoj gori, u zapadnom delu planine, ove godine su otkriveni šafrani, saopštio je Nacionalni park Fruška gora, a preneo novosadski Dnevnik.

U pitanju je šumski šafran “Crocus tommasinianus”, a premda su pronađeni samo na jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki. Trenutno su u završnoj fazi cvetanja.

Iako je Fruška gora botanički dobro istražena, do sada se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao.

safran fruska gora
Foto: npfruskagora.co.rs

U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu sresti na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio.

Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju i boja cveta je različita kod različitih vrsta, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni. Od svih vrsta šafrana samo se 3 vrste gaje kao ukrasne biljke a u svetu su šafrani najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika jedne od njih.

Kako je Exit lažirao pošumljavanje Fruške gore i osramotio se za medalju

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Taj šafran nije jestiv. U ishrani se koristi jedino Crocus sativus i od njegovih tučaka se dobija čuveni šafran začin. Jedni od prvih proizvođača šafrana u Srbiji se nalaze u selu Tamnič, nedaleko od Negotina na istoku Srbije.

PARTNERI SAJTA


3.2K Shares
3.2K Shares
Share via
Copy link