Magazin Putovanja

10 najboljih destinacija za odmor bez interneta i mobilnih telefona

koh rong sanloem
Printscreen

Brzina i protok informacija, kao i dezinformacija, dostigla je neverovatan nivo poslednjih godina, a u društvima širom sveta prepoznata je i bolest zavisnosti od korišćenja interneta, kao i kompjuterskih igrica.

Sve je više onih kojima je neophodan mir i odstupnica od modernog sveta. Stres je dodatno povećan od trenutka proglašenja pandemije kojoj se još uvek ne nazire kraj, a sve to skupa dovodi do neobuzdane potrebe za diskonekcijom od mobilnog telefona, dometa i brzog interneta.

Moderno vreme i savremeni način života doveli su do toga da većina ljudi sate provode ispred računara. Studijama se došlo do podataka da oko 60 odsto korisnika pametnih telefona proverava svoje naloge na društvenim mrežama pet minuta pre nego što ode na spavanje i 30 minuta posle buđenja.

Potreba za odmorom od interneta je tolika da je termin “digitalna detoksikacija“ sada deset puta popularniji nego pre deset godina.

Ali gde otići i pobeći od telefona?

Studija koju je sproveo Upswitch izdvojila je najbolje destinacije za digitalnu detoksikaciju koristeći faktore kao što su brzina interneta i konektivnost, šta biste mogli tamo da radite, gde da odsednete i koliko je udaljen najbliži grad.

Euronews je ponudio listu najboljih destinacija na kojima jednostavno možete da se “isključite“.

10. Gros Pajton, ostrvo Sveta Lucija

Ova dva vulkanska vrha uzdižu se više od 700 metara iznad ostrva Sveta Lucija u Karibima.

Okružuju ih topli izvori, mineralima bogato blato i bujna šuma. Postoji nekoliko načina da posetite ove poznate vrhove, jedan je pešačenje, dok možete da odaberete i plovidbu kroz tirkiznu vodu koja okružuje ostrvo.

st lucia
Printscreen

Koralni grebeni prekrivaju više od 60 odsto mora oko ostrva što daje ljubiteljima vodenih sportova šansu da uživo vide više od 200 morskih vrsta. Sa najslabijim internetom, jedini izbor će vam biti da uživate u okolini.

9. Maču Pikču, Peru

Maču Pikču se nalazi na četiri sata udaljenosti od najbližeg grada Kuska i do njega se, kada je u pitanju naša lista, najduže putuje.

Grad Inka iz 15. veka nalazi se na 2.430 metara nadmorske visine u centralnom delu tropske planinske prašume. Na istočnim obroncima Anda, okružen je brojnim vrstama biljaka i divljih životinja.

machu picchu
Printscreen

Uz veliku ponudu prirodnih i istorijskih aktrakcija koje mogu da se razgledaju, to je više nego dovoljan razlog da se zabavite dok ste odvojeni od sveta.

8. Moherske litice, Irska

Spektakularan pogled na Atlantski okean i Aranska ostrva čini Moherske litice jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija u Irskoj. Prirodna lepota dugo je bila inspiracija za muzičare, umetnike i pesnike.

Idealno je mesto i za digitalnu detoksikaciju ako želite da ostanete blizu civilizacije, jer se nalazi na samo 18 minuta od najbližeg grada Lahinča.

moherske litice
Printscreen

7. Nacionalni park Banf, Kanada

Nacionalni park Banf dom je 1.600 kilometara dugih staza za pešačenje koje je najbolje obići od jula do sredine septembra.

Ukoliko ne volite da pešačite, ovde možete da se bavite i drugim aktivnostima kao što su skijanje, pecanje, klizanje na ledu, jahanje konja i posmatranje životinja u divljini.

banf
Printscreen

6. Pamukale (Pamučni dvorac), Turska

Termalni bazeni u Pamukalu smatraju se jednim od najlepših mesta na svetu. Zovu ih i Pamučni dvorac jer ima mnogo svetlih belih krečnjačkih terasa koje privlače posetioce hiljadama godina.

Ovaj deo sveta odlikuje umerena klima tokom cele godine što je čini idealnim mestom za digitalnu detoksikaciju i beg od hladnoće.

pamukale
Printscreen

5. Ostrva Galapagos, Ekvador

Ova grupa od 19 ostrva nalazi se na 1.000 kilometara od obale Južne Amerike. Da bi došli do najbližeg grada Gvajakvila, morali biste da putujete gotovo tri sata. Ovo izuzetno izolovano mesto odlično je da se isključite iz svega, dok ljubitelji divljih životinja mogu da posmatraju vrste kojih nema u drugim delovima sveta, kao što su džinoske kornjače, iguane i pingvini.

galapagos
Printscreen

4. Kapadokija, Turska

Ovaj centralni deo Turske poznat je po svojim bajkovitim pejzažima, podzemnim gradovima i neobičnoj geologiji.

Ni to nije sve što treba videti. Stotine balona sa toplim vazduhom poleće svakog jutra pri izlasku sunca pružajući posetiocima priliku da dolinu posmatraju iz vazduha.

kapadokija
Printscreen

Nepostojanje divljih životinja u ovom kamenitom pejzažu znači da je balonima dozvoljeno da se spuštaju i prelaze preko vrhova kamenih formacija Kapadokije.

3. Zaliv Halong, Vijetnam

Mala ostrva i visoki stubovi od krečnjaka uzdižu se iznad vode u Tonkinskom zalivu i tako stvaraju jedinstveni pejzaž u zalivu Halong.

Najbolje je posmatrati ih sa vode, stoga najveći broj turista stiže kruzerima koji često staju kako bi putnici mogli da plivaju u zalivu.

halong bay
Printscreen

Za avanturiste, kajakaške ture nude drugačiju perspektivu i način da pobegnu od gomile turista.

2. Kabo San Lukas, Meksiko

Kabo San Lukas koji je udaljen na sat vremena od najbližeg grada nudi vam priliku da se na trenutak odvojite od sveta. Na najjužnijoj tački meksičkog poluostrva Baha, ovo mesto nudi  predivnu obalu u kojoj možete da uživate.

Mnogi posetioci ovde dolaze brodovima iz Pacifičkog okeana kako bi mogli da posmatraju grbave kitove i delfine. Ljubitelji sportova mogu da uživaju u ronjenju i ronjenju na dah.

mexico
Printscreen

1. Provansa, Francuska

Karakterišu je predivna polja lavande, suncokreta i drveća masline. Provansa je poznata i po mirnom načinu života. Na vrhu liste se našla zbog neverovatnog izbora gde da odsednete.  Na raspolaganju vam je više od 14.000 mesta za smeštaj.

Posetioci tokom boravka imaju na raspolaganju više od 2.000 atrakcija koje mogu da posete.

provansa
Printscreen

Nećete biti u iskušenju da se vratite u brzi tempo svakodnevnog života ni sa brzinama interneta nižim od proseka, kao i činjenicom da se na pola sata vožnje nalazi najbliži grad.

Top lista najboljih pica na svetu: Pobednik nije iz Italije!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link