Magazin Srbija

Šta nam sve bacaju iz aviJona da nas potruju: Šporete, frižidere, plastiku, prazne kace za kupus (FOTO)

Poslednjih godina u Srbiji je najaktuelnija teorija zavere po kojoj nas “truju otrovnim gasovima iz aviona”, o čemu, sudeći prema onima koji veruju u ovaj nonsens, svedoče tragovi aviona na nebu.

Međutim, da bismo utvrdili ko zaista truje našu zemlju, ponekad je potreno umesto u nebo, pogledati u zemlju ili u reke, te pogled usmeriti ka nama samima, o čemu svedoči i slika koja se već dva dana besomučno deli na Tviteru.

Korisnik Tvitera pod imenom Grof od Kačulica, podelio je na svom profilu dve slike koje su nastale na obali Zapadne Morave, a na kojim se vidi kako na površini reke koja zajedno sa Južnom Moravom čini najveću najveću srpsku reku Veliku Moravu, pluta ni manje ni više, nego stari frižider.

Nažalost, ovakva slika nije izuzetak kada se radi o ekocidu u Srbiji, jer, na mesečnom nivou, na društvenim mrežama osvane po nekoliko snimaka ili fotografija zagađene prirode.

Šporeti, frižideri, plastične flaše, prazne kace za kupus, od prošle godine i zaštitine maske, samo su neki od “ukrasa” koji “ljubitelji prirode” ostavljaju za sobom u rezervatima prirode.

Upravo zato i ne čude komentari koii su usledili ispod slika tviteraša Grofa od Kačulice.

“Ispalo onim aviJonima što nas truju iz vazduha.. .garant i to bacaju usput”, napisala je jedna tviterašica.

Branislav je u svom tvitu napisao novu, ali omiljenu tvrdnju antivakser pokreta, čipovanje uz pomoć vakcina protiv korona virusa.

“Krni frižider u reku Srbine, al’ ne daj da te Bil Gejc čipuje.”, napisao je on.

cipovanje

Možda najbolji predlog, dao je tviteraš koji se na ovoj mreži potpisuje kao Nja Ma Ne, a koji je napisao kako bi podizanje kazni verovatno smanjilo broj onih koji prljaju i zagađuju životnu okolinu.

kazna

“Kazna za prljanje reke ( prirode uopšte ) da bude 500.000 dinara kad te uhvate prvi put, drugi put 1.000.000, i tako svaki sledeći put duplo više… pa da vidimo ko će da prlja…”, napisao je on.

Ne tako davno imali smo prilike da vidimo snimak sa Lima, koji je doslovno bio prekriven đubretom, prenosi Blic.

lim

Ljudske bahatosti i nebrige, nije zaštićena ni Drina, na čijoj površini je prošle godine, pronađena isto velika količina đubreta.

Kada pogledamo sve ovo, zaista se stiče jedan žalostan zaključak: Ne trebaju nama iluminati, Bil Gejcovi, duboke države ili ostale “sile iz mraka” koje su tu da nas truju i “zbrišu sa lica zemlje”.

Sudeći po viđenom, te i po načinu na koji se ophodimo prema bogatoj prirodi kojom Srbija obiluje, dovoljno je samo to što nemamo, kako ekološku, tako ni ljudsku svest o potrebi očuvanja prirodnih resursa.

Što se kaže, pametnom dosta.

Jezero ili deponija? Ministarka Vujović najavila hitno čišćenje Potpećkog jezera

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

894 Shares
894 Shares
Share via
Copy link