Magazin Srbija

Jezero ili deponija? Ministarka Vujović najavila hitno čišćenje Potpećkog jezera

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović upozorila je na hitnost rešavanja problema nagomilanog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli bujični potoci preko pritoka reke Lim, i najavila hitno čišćenje tog jezera, saopšteno je iz ministarstva.

„Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv“, rekla je Vujović na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičke direkcije za vode, Srbijavoda i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Ona je istakla da je u ovom trenutku najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru i pozvala sve lokalne samouprave iz tog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja, koja će početi narednih dana, prenosi N1.

Na sastanku je dogovorena hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera, što će sprovesti Srbijavode i EPS, a pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju „Duboko“ u Užicu. Najavljeno je i da će EPS, u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine, hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

 

Da podsetimo, nakon naglog topljenja snega u Crnoj Gori, Lim, nekada jedna od najčistijih reka se izlio, a iza nadošle vode ostali su jezivi prizori – Potpećko jezero kod Priboja se u novoj godini pretvorilo u polje plastike i otpada.  Ni Lim se više ne vidi od stotina kubika smeća. Nekada samo sporadični problem zbog deponija koje niču duž toka reke Lim postaje jeziva ekološka katastrofa, koja će, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, tone i tone otpada doneti u Drinu, pa zatim u Savu. Beograde, treba li ti još đubreta?

Ekološka katastrofa na Drini, hiljade kubika plutajućeg otpada na površini reke

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ova samo poziva lokalne samouprave da reše stvari. Jel ima neko da joj objasni šta je, zapravo, posao ministarke?

generic vignette (DESK luftika.rs)
137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link