Magazin

Uništavanje prirode na Zlatiboru, Titova vila okružena zgradama (FOTO)

titova-vila-zlatibor
Foto: Zlatibor.org.rs, Printskin: Youtube/Titova Vila,

Titova vila na Zlatiboru, nekada bajkovita kuća sa predivnim vrtom, danas izgleda kao usamljeno ostrvo koje podseća na neka lepša vremena okružena novim i modernim zgradama.

Šta je u bivšoj Jugoslaviji proglašavano za Titovo, moralo je biti najbolje. Sudbina vile beogradskog advokata Aleksandra Ace Pavlovića, koju je podigao na Zlatiboru bila je, naravno – nacionalizacija.

Ova kuća dodeljena je Josipu Brozu na korišćenje, pa je mogao da predahne na Zlatiboru. I to je bila istorija… Ali, sadašnjost je drugačija, piše Telegraf.

Kada se kaže vila, i to vila uglednog advokata na prelepoj srpskoj planini, svako bi zamislio pravi mali raj na zemlji. Velika, blještava kuća, a oko nje čitav vrt.

Tito sigurno ne bi dobio nešto što nije vredno divljenja. Možemo da zamislimo i oronulo, zapušteno zdanje koje samo seća na lepu prošlost.

No… vila nije oronula, ali nema ni bašte. Zapravo, ono što se zaista desilo treba da nas zabrine – i ovo mesto “progutala” je preterana urbanizacija, fenomen koji sve više zahvata Zlatibor, ali i brojne druge srpske planine.

Konkretno, ova zlatiborska lepotica ostala je usamljen objekat u urbanoj džungli koja je izrasla oko nje. Dakle, jeste Zlatibor, ali izgleda kao obod Beograda na kojem je svaki kvadrat iskrišćen da se u njemu podigne zgrada.

I to nije problem samo jedne vile i jedne planine. Tržišna potreba za apartmanima na atraktivnim lokacijama dovela je do apsurda, da prirodne lepote pretvaramo u prave male stešnjene gradove, a umesto šume, reka i parkova sve više gledamo asfalt i beton.

A nekada nije bilo tako.

U predratnom kapitalizmu cenila se ta lepota, pa je i ova vila, iako luksuzna, bila uklopljena u ambijent. A onda su se promenile okolnosti, došao je komunizam, imovina oduzeta, ali svrha vile ostala je ista – smeštaj u prirodnom okruženju, oazi mira.

Vila, koja jeste bila namenjena Titu, 1967. godine dodeljena je beogradskoj televiziji, a potom, 2014. usledio je proces restitucije.

Došao je i novi talas kapitalizma.

Mir, sklad i lepota u kojima su bogati nekada mogli da uživaju bio je statusni simbol. Kako su te vrednosti nestale? Statusni simbol danas je novac, pokretač modernog kapitalizma, a on proizilazi iz novih investicija i atraktivnih lokacija.

Ipak, urbanisti bi trebalo da se zapitaju da li na srpskim planinama zaista želimo da napravimo “šume” solitera.

Top 10: Šta videti i raditi na Zlatiboru

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

181 Shares
181 Shares
Share via
Copy link