Magazin Novi Sad

Kako je Josip Broz Tito zavoleo Novi Sad (VIDEO)

tito u novom sadu

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito nekoliko puta je boravio u Novom Sadu. Glavni grad Vojvodine uvek ga je toplo dočekao i srdačno ispraćao.

Ipak, Titov prvi susret sa Novim Sadom mogao je da se završi kobno po maršala.

– Naime, u jesen 1914. kao vodnik austrougarske vojske, Josip Broz se na službenom proputovanju zadržao u Petrovaradinu gde je bio optužen za propagandu protiv rata, zbog čega je i uhapšen.

Zahvaljujući svedočenju jedne meštanke Petrovaradina, bio je oslobođen i pušten iz vojnog zatvora januara 1915.

– U slobodi Novosađani su vođu revolucije prvi put pozdravili 20. maja 1945. kada je grad još bio u ruševinama, sa vidljivim ranama rata na svakom koraku, ali je već pokazivao veliki elan, vitalnost i snagu.

Već tom prilikom Novosađani su iskazali sve poštovanje i svu ljubav za čoveka koji je bio jednako velik u ratu i miru. Reči kojima se tada obratio Tito Novosađanima, bile su inspiracija za prve radne pobede, lepši i bolji život u tek oslobođenoj zemlji.

Sve Titove žene: Od nežne Ruskinje do bolničarke iz Like

– Na jednu od prvih radnih pobeda, Novosađani su mogli da pozovu druga Tita 21. januara 1946. godine. Najdraži gost je tom prilikom pustio u saobraćaj tek završeni most preko Dunava koji je nosio Titovo ime.

– Četrdesetak godina posle hapšenja i tamnovanja u petrovaradinskim kazamatima, drug Tito je 10. februara 1955. obišao Petrovaradinsku tvrđavu koja je bila jedna od najlepših turističkih atrakcija i najprivlačnijih izletišta.

Svedoci kažu da se Tito tom prilikom sećao svakog detalja svog hapšenja, da se snalazio po Tvrđavi kao i da je u njoj boravio prethodnih dana.

– Veliki prijatelj umetnosti, Tito je u nekoliko navrata dolazio na Sterijino pozorje i na Igrama pratio predstave, kao i predstavu Srpskog narodnog pozorišta “Jama”. Prvi put to je bilo 1970, pa zatim još u dva navrata – 1975. i 1977. godine.

– Doživotni predsednik SFRJ bio je gost grada i u trenutku njegovog velikog slavlja i ponosa 7. decembra 1975. kada je Novi Sad odlikovan Ordenom Narodnog heroja. Bila je to prilika da se još jednom iznesu i ožive uspomene na velike žrtve i herojsku borbu za slobodu.

Tito je Novi Sad često posećivao, najviše je dolazio na otvaranje sajmova i izložbi Novosadskog sajma čiji je gost bio čak osamnaest puta.

Tajni objekti na Avali koje je Tito obilazio krišom

– Poslednji put drug Tito boravio je u Novom Sadu dočekujući novu 1977. godinu, kada je sa suprugom Jovankom, najbližim saradnicima i Vojvođanima dočekao Novu godinu u hotelu “Park”. Bilo kojim putem da je kolona vozila krenula prema hotelu, morala je proći novoimenovanom ulicom.

Zvezda novodogišnjeg programa bio je Miodrag Petković Čkalja, koji je prisutnima čitao šaljive čestitke upućene drugu Titu i drugim političarima. Grandioznu salu restorana, ispunjavaju zvuci instrumenata Janike Balaža, Jovana Adamova i njihovih orkestara.

Pored Čkalje, o zabavnoj atmosferi brinu i Mira Banjac, Ivan Hajtl, Boris Dvornik, Milka Stojanović i Živan Saramandić. Posle ponoći, predsednik je obišao vojsku u Domu JNA.

Kada se ušlo u 1977. godinu Tito je digao čašu za sreću i blagostanje naših naroda i narodnosti. Zatim je odigrao prvi, ali i poslednji ples sa suprugom Jovankom. 1. januara tokom dana Tito i Jovanka su otputovali u Karađorđevo.

Neobjavljeni dokumenti CIA o Titovoj smrti

Izvor: NSuzivo

PARTNERI SAJTA


23 Shares
Share via
Copy link