Magazin

Gluva tinejdžerka preplivala Lamanš i muški rekord potukla do nogu

Dvadesetih godina prošlog veka u svakom sportu je bio po jedan muški superstar, 1925. godine svuda je prihvaćeno da su žene kao sportisti inferiornije od muškaraca.

Mlada 19-godišnja plivačica Ederli Gertrude želi da promeni to, Ederli je željna da dokaže da žene zaslužuju jednaku pažnju. Da bi to uradila uradiće najteži ispit u svetu sporta, preplivaće Lamanš.

To je bilo toliko teško da je do tada samo pet ljudi to uradilo i svi su bili muškraci. Niko nije mogao ni da zamisli da žena može to da uradi.

Ederli je neustrašiva, i uprkos tome što je gluva -mnoge stvari je već u životu prevazišla, ako prepliva ovu epsku rutu, promeniće potpuno pogled na žene i skrenuće pažnju na ženske sportiskinje.

Postoje stroga pravila za sve koji žele da preplivaju kanal – sme da obuče samo kupaći kostim i kapicu, ne sme da koristi predmete za plutanje i ono najvažnije ne sme niko da joj fizički pomaže, čak ni na sekund.

19. avgusta 1925. počela je da pliva, za njom je krenuo čamac sa trenerom, doktorima i volonterima. Ederli je fantastično krenula, više od osam sati je držala neverovatan ritam i išlo joj je kao nikome do tada, ali na 24. km, na devet kilometara do cilja, ona je zaustavljena, pojavio se ogroman talas i počela je da se davi.

Na njen užas dobrovoljac je uvalači u čamac što je značilo diskvalifikaciju. Ederli je bila očajna. Umesto da promeni sliku o ženama u javnosti, ona je samo učvrstila mišljenje da je ženama mesto u kuhinju. Ali ona je odlučna da proba ponovo.

6. avgusta 1926. vraća se da ponovo proba, ovog puta moli da joj nikako ne pomažu po cenu i da se udavi. Malo posle sedam sati ujutru, zaplivala je, u početku sve ide kako treba, ali posle sat vremena vreme se kvari. Počinje strašna oluja.

Satima pliva kroz pljusak i ogromne talase, visoke i do 3-4 metra, sve ju je bolelo, jezik joj je otekao. Tim je moli da odustane, ali ona to ne želi.

Napokon, nakon 14 sati i 31 minuta doplivala je do Dovera. Ali to nije jedini razlog za slavlje. Nadmašila je čak za dva sata muški rekord i time je dokazala ne samo da žena može da pliva kao muškarac, već i da ga nadmaši.

Posle toga nadmašila je još devet rekorda, računajući i olimpijske. Rekord sa Lamanša prevaziđen je tek trideset godina kasnije.

Izvor: Facebook/Radioaktivni komarac

Kako je legendarna Singerica iz sebičnih pobuda njenog pronalazača probudila prvu feminističku revoluciju

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

388 Shares
388 Shares
Share via
Copy link