Beograd Magazin

Poznato kako će izgledati “Tempo Tower” kompleks čijoj izgradnji se protive Beograđani

tempo-tower-beograd
Foto: Bureau Cube Partners/Beobuild

Portal Beobuild objavio je detalje idejnog projekta kompleksa “Tempo Tower” čija je izgradmnja planirana na Bežanijskoj kosi, a protiv čega je protestovao deo stanovnika tog novobeogradskog naselja.

U novembru prošle godine usvojen je, kako podseća Beobuild, izmenjen Plan detaljne regulacije (PDR) za deo Bežanijske kose između Autoputa i Ulice Partizanske avijacije, gde investitor „PD Tempo Company“ iz Beograda planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u javnosti poznatog i kao “Tempo Tower”, piše N1.

Nedavno usvojeni PDR redukovao je dozvoljene volumene objekata, a poznati beogradski arhitektonski studio “Bureau Cube Partners” izradio je idejno rešenje budućeg kompleksa na osnovu novih parametara. Reč je dominantno stambenoj funkciji u kompleksu modernog izraza, koji se sastoji od tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata, prenosi Beobuild.

Revizija urbanističkih parametara deo je inicijative građana tog dela Novog Beograda, koji su se usprotivili inicijalnom planu koji je porazumevao gradnju klastera od čak tri kule maksimalne visine 120 metara.

Tempo tower Bežanijska kosaFoto: Bureau Cube Partners/Beobuild
“Bureau Cube Partners” je, kako ocenjuje Beobuild, izradio kvalitetno arhitektonsko rešenje koje bez sumnje ispunjava kriterijum atraktivnosti budućeg kompleksa, sa izvijenim, fluidnim linijama i savremenim fasadnim blokovima.

Projekat je rezultat novih urbanističkih paramatera, gde je zadržana jedna kula maksimalne visine od 120 metara, dok su ostala dva volumena na 60 i 37 metara visine. Na nivou prizemlja projektovana je multifunkcionalna baza/podijum gde je planiran komercijalni prostor, ali i fleksibilni multifunkcionalni prostori za nastupe, događaje, edukativne i kulturne sadržaje.

Ukupna bruto površina kompleksa “Tempo Tower”, prema idejnom rešenju, iznosla bi gotovo 112.000 metara kvadratnih, od čega je 85,000 kvadrata nadzemno i oko 27.000 kvadrata na podzemnim etažama gde će se, između ostalog, nalaziti i garaža sa 710 parking mesta.

Građani protestovali protiv izgradnje

Podsetimo, izgradnji ovog kompleksa protivio se deo građana Bežanijske kose koji se okupio u građanskoj inicijativi „Bežanija ostaje – kosa prkosi“.

Oni su u kratkom roku uspeli da prikupe više hiljada potpisa protiv izgradnje nebodera na lokaciji gde su danas teniski tereni.

Uprkos tome što su planovi u međuvremenu izmenjeni, u inicijativi „Bežanija ostaje – kosa prkosi“ nedavno su za „Politiku“ rekli da su nezadovoljni i novim rešenjem kojim dominira jedna kula od 120 metara.

– Iscrpli smo sva zakonom dozvoljena sredstva borbe protiv izgradnje u našem mirnom porodičnom bloku na Bežanijskoj kosi. Ostaju nam još jedino metode građanske neposlušnosti da blokiramo ulicu ili buduće gradilište, ali je pitanje koliko ljudi je spremno da se ponovo angažuje. Iznevereni smo jer smo pretprošle godine dobili uveravanja da ovde neće biti podignuto ništa što bi moglo da nam šteti, a desilo se suprotno – rekli su u toj inicijativi za „Politiku“.

Kompanija Tempo tower je, s druge strane, ranije poručivala da je ovaj projkat realizovan u skladu sa svim važećim propisima i procedurama.

– Poštujući lokalnu zajednicu čiji smo deo i vodeći računa o ekologiji, na lokaciji Tempo Tower procenat zelenih površina biće povećan čak 30 puta u odnosu na danas. Nijedno drvo neće biti posečeno zbog izgradnje novog simbola Beograda, već će naprotiv ovaj deo grada dobiti nove zelene površine – navodili su tada investitori.

Iz kompanije Tempo tower najavljivali su da će biti izgrađene i nove saobraćajnice koje će smanjiti gužve, kao i pasarela preko auto-puta koja će povezati Sportski centar „11. april“ sa drugim sportskim sadržajima na Bežanijskoj kosi.

Gradski urbanista Marko Stojčić je na tribini u Sportsko-rekreativnom centru „11. april“, u aprilu prošle godine, stanovnicima Bežanijske kose obećao da neće biti izgradnje nebodera.

Stojčić je tada rekao da se ne zna šta će tu biti izgrađeno, ali da će najverovatnije to biti kampus za studente.

– Urbanistički projekat može da sadrži promenu javne namene, ali to ne može da se obavi bez javnog uvida od sedam dana – rekao je Stojčić, tvrdeći da je u tom slučaju uvid održan pre pet godina.

Investitor srušio kuću iz 19. veka u centru Beograda, od zaštićenog kulturnog dobra ostao šut

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link