Recepti

Kafanska teleća čorbica iz domaće radinosti mirisom i ukusom vraća iz mrtvih (FOTO)

Teleća čorba recept
Foto: Screenshot/YouTube/Kuhinja za 10

Ne kaže se slučajno da ćete pravu kafanu prepoznati pre svega po dobroj čorbi, najčešće telećoj, koj mirisom mami, a ukusom krepi i vraća iz mrtvih.

Baš takvu čorbicu možete napraviti i u domaćoj varijanti, za pripremu nije potrebno puno vremena.

Garantujemo da ćete svojim ukućanima izmamiti osmeh na lice i da će pohvaliti vaše kulinarsko umeće.

Potrebni sastojci

  • 1 glavica crnog luka
  • 1dl ulja
  • ½ kg teletine b.k. (od vrata ili plećke)
  • 1,5 l vode
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 koren peršuna ili paškanata
  • 1 manji koren celera
  • 6-7 zrna bibera
  • 2-3 lista lovora
  • so po ukusu

za zapršku:

  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • 1 dl ulja

pre posluženja:

  • 1 žumance
  • 2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuvanje

Način pripreme

Korak 1: Luk sitno iseckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće.

Seckana teletina
Foto: Screenshot/YouTube/Kuhinja za 10

Korak 2: Dodati ulje u šerpu i propržiti luk dok ne postane staklast. Potom ubaciti meso i dinstati sa malo vode, na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena, uz povremeno mešanje, piše Zadovoljna.rs.

Teleća čorba 1
Foto: Screenshot/YouTube/Kuhinja za 10

Kada voda uvri, dodati još malo, tako da je tokom dinstanja stalno ima na dnu šerpe.

Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuvati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.

Korak 3: Napraviti zapršku. Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku (ili ih jednoostavno razmutiti u malo vode), dodati u čorbu i sve kuvati na tihoj vatri još 15-ak minuta.

zaprška
Foto: Screenshot/YouTube/Kuhinja za 10

Korak 4: U činiji za serviranje kratko umutiti žumance, pomešati ga sa pavlakom, pa postepeno, uz mešanje, naliti skuvanu čorbu.

Žumance i pavlaka
Foto: Screenshot/YouTube/Kuhinja za 10

Serviranje

Proveriti ukus, posuti čorbu sa naseckanim svežim listom peršuna i izneti je na sto. Dobro je da se na stolu nađe neka kriška limuna, ili malo sirćeta, jer je teleća čorbica još ukusnija kada se malo zakiseli.

Još par saveta prilikom konzumacije:

  • Pavlaku dodajte u deo čorbe koji jedete odmah, a onaj koji ostavljate za drugi dan začinite neposredno pre upotrebe
  • Kao i za domaću supu, i za čorbu na početku odmerite potrebnu količinu vode i nemojte je dolivati tokom kuvanja
Serviranje čorbice
Foto: Screenshot/YouTube/Kuhinja za 10

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.rs

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link