Koronavirus Svet

SZO privremeno isključuje hidroksihlorokin iz studije o lečenju COVID-19

szo-lek-koronavirus

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će iz svoje globalne studije o lečenju COVID-19 privremeno izostaviti lek protiv malarije – hidroksihlorokin.

Iz SZO su naveli da to rade jer njihovi stručnjaci moraju da pregledaju sve dostupne dokaze.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je izjavio da uzima taj lek kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen koronavirusom, iako njegovo dejstvo protiv te infekcije nije dokazano.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je na osnovu teksta u naučnom časopisu “Lancet” odlučeno da se “privremeno pauzira” sa istraživanjem tog leka u njihovoj probnoj studiji koja se bavi lečenjem bolesti izazvane koronavirusom.

U tom tekstu objavljenom prošle nedelje navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksihlorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

– Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksihlorokina i hlorokina za lečenje COVID-19 – rekao je on i dodao da su ti lekovi i dalje prihvatljivi za lečenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini lečenja COVID-19 uključuju lek remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksihlorokin kod nekih pacijenata može da ima ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv novog koronavirusa.

Direktor SZO u Srbiji: 67 slučajeva zaraze nije malo, virus je još tu

Izvor: Beta

10 Shares
Share via
Copy link