Magazin Svet

Pokušaj odbrane od nesnosnih turista: Vlasti u Japanu postavljaju ekran koji blokira pogled na planinu Fudži (FOTO)

ekran planina fudži turisti
Foto Tanjug/AP

Turisti znaju da budu nesnosni u pokušaju da zabeleže svaki trenutak svog putovanja objektivom foto-aparata, pritom često to čine nerazmišljajući da li smetaju lokalcima. Zato su vlasti japanskog grada Fudžikavagačiko, u podnožju Fudžija, odlučili da postave crnu mrežu nalik na ekran, na delu trotoara, kako bi blokirale pogled na planinu.

Razlog za ovakav korak je loše ponašanje stranih turista.

Mreža će biti završena sredinom maja, a biće visoka 2,5 metara i duga 20 i gotovo će u potpunosti blokirati pogled na Fudži, jednu od najvećih turističkih atrakcija u Japanu, rekli su zvaničnici, a prenose novosti.rs.

postavljanje ekrana fudži japan
Foto Tanjug/AP

Otkako su ukinuta ograničenja nametnuta tokom pandemije kovida 19, strani turisti čine 80 odsto posetilaca ovom regionu, delom zbog slabljenja jena, prenosi AP.

Lokalni stanovnici negoduju zbog toga što posetioci blokiraju uski trotoar, fotografišu se i zauzimaju previše mesta, ili ulaze u imanja u okolnim selima.

Grad je isprobao i druge metode, znakove koji pozivaju posetioce da ne istrčavaju na put i da koriste predviđeni pešački prelaz na engleskom, kineskom, tajlandskom i korejskom, kao i zapošljavanje čuvara.

Iako je povećanje turizma pomoglo industriji, osim u Fudžikavagačiku, stanovnici su se žalili na turiste i u Kamakuri i u Kjotu, gde je poznati kvart gejša nedavno odlučio da zatvori neke ulice za posetioce.

Izvor: novosti.rs, sputnikportal.rs

Najprometniji pešački prelaz na svetu svakodnevno pređe preko milion ljudi (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link