Srbija

Pobuna sveštenstva u Sremu, zbog krštenja i venčanja u fruškogorskim manastirima ostaju bez prihoda

svestenik-2
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA, ilustracija

Pored Eparhije bačke koja je prva iskazala ljutnju zbog obavljanja verskih činova po fruškogorskim manastirima, veoma brzo se pobunilo i sveštenstvo iz sremskih pravoslavnih crkvi, smatrajući da su na taj način i oni oštećeni, jer ostaju bez finansijskih prihoda koji, smatraju oni – nisu zanemarljivi, prenosi Sreminfo.

Već blizu sedam godina fruškogorski manastiri sprovode zabranu od Eparhije sremske, po kojoj ne mogu da krste i venčavaju vernike, bez parohijskog sveštenika ili odobrenja matične crkve. Ova odluka iako je samo usmena, monaštvo je strogo poštuje, ali smatraju da ide na njihovu štetu, jer kako navode, broj poseta im se znatno smanjio.

Vernici koji žele da se krste i venčaju u nekim od 16 fruškogorskih manastira, mogu to samo oni koji pripadaju eparhiji sremskoj, ali uz odobrenje sveštenika matične crkve. Međutim, od nekih crkvi nije dovoljno samo “zeleno svetlo“, negde će se i paroh preporučiti da obavi taj verski čin.

U manastiru Velika Remeta bitno je smanjeno obavljanje svetih tajni krštenja a i venčanja, jada se iguman Stefan, starešina jednog od najposećenijih fruškogorskih manastira.

– Dok nije došlo do te odluke, imali smo mesečno po 20- 30 krštenja. Kod nas se 25% vernika iz cele Srbije krstilo. Mi ne možemo protiv “glave“ crkve. Dolazili su da se raspituju iz drugih mesta Vojvodine, ali sve smo ih odbili. Žao mi je – priča kroz setu iguman Stefan.

U ovom manastiru, kojeg je po predanju osnovao kralj Dragutin, kažu da za ove svečane i radosne događaje, nikada nisu imali cenovnik, jer ih smatraju božijim darom.

U odnosu na Veliku Remetu, sasvim drugačija je situacija u manastiru Grgeteg. Tamo svake subote dolazi jedan parohijski sveštenik koji obavlja krštenje. Kako su rekli sav prihod od tog čina ide njemu, ali ne znaju koliko bi to moglo biti.

Pomenuti portal kontaktirao je i nekoliko protojereja iz pravoslavnih crkvi na području Srema, povodom ove odluke koja je doneta upravo zbog njih, ali nisu želeli da se izjasne.

Neki od njih kako kažu, bili su zapostavljeni zbog velikog interesovanja vernika za manastire, jer smatraju da te verske činove treba da obavljaju upravo oni, odnosno iz eparhije kojoj pripadaju.

Poreska uprava poslala rešenja o doprinosima za sveštenike i verske službenike

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link