Magazin Vojvodina

Nacistički bunker na Fruškoj gori Milenko pretvorio u prelepu vikendicu (FOTO)

Bunker Fruška gora
Foto: mitrovica.info

Najpoznatija vojvođanska planina je tokom Drugog svetskog rata bila poprište brojnih bitaka između partizana i okupatorske vojske sastavljene od snaga Vermahta i ustaša.

Tako je Fruškogorski partizanski odred bio prva gerilska formacija u okupiranom Sremu, koji je učestvovao i u operaciji „Fruška gora“, poznatije pod imenom „Velika ofanziva“, a tokom čitavog delovanja imali su veliku podršku lokalnog stanovništva.

I danas na ovoj vojvođanskoj lepotici postoji Partizanski put, jer su duž te linije bile raspoređene čete partizana koje su ovu oblast oslobodile.

Nakon oslobođenja i povlačenja Nemaca, na čitavoj teritoriji Srema ostalo je mnoštvo praznih bunkera, koje su koristili da utvrde svoje položaje tokom rata.

Najveći deo je uništen, a građevinski materijal je potrošen za zidanje kuća i pomoćnih objekata.

Međutim, mali broj postoji i danas, uglavnom zarastao u korov i  zapušten, piše Sremskomitrovački portal.

Bunker Fruška gora 2
Foto: mitrovica.info

Na imanju Milenka Stanića na Fruškoj gori ostalo je jedno od tih zaboravljenih, vojnih skloništa, a on je zamolio da lokaciju čuvamo u tajnosti.

Milenko ga je, kako kaže, očistio, izbacio višak zemlje, betonirao tamo gde je konstrukcija napukla od vremena i mrazeva i kompletno renovirao, kako bi ga pretvorio u vikendicu.

Bunker Fruška gora
Foto: mitrovica.info

Kako danas izgleda ova specifična vikendica u kojoj Milenko provodi svoje vreme, može se videti i na fotografijama sa lica mesta.

Izvor: mitrovica.info

Luksuzne vile za iznajmljivanje Fruška gora: Evo očaravajućih top 5

38 Shares
Share via
Copy link