Magazin Svet

Davaoci krvi u Švedskoj dobijaju SMS svaki put kada njihova krv spasi nečiji život

davaoci krvi švedska
Foto: Printscreen

Kada donirate krv u Švedskoj, prvo dobijete poruku “Hvala vam” odmah po doniranju. Takođe, svaki put kada vaša krv spasi nečiji život u toj zemlji pošalju vam SMS poruku.

Švedsko udruženje za davanje krvi na sve moguće načine pokušava da podstakne ljude na taj plemenit čin.

Jedna od takvih inicijativa koja živi godinama jeste slanje automatskih SMS poruka u kojima stoji informacija kada i kako je iskorištena njihova krv. Donori su ispočetka dobijali SMS zahvalnice, a onda je sve otišlo korak dalje, piše Telegram.hr.

– Stalno pokušavamo da razvijemo različite načine kako motivisati ljude da doniraju krvi, kaže komunikacijska menadžerka iz Stokholma Karolina Blom Viberg.

Ona dodaje da na taj način pokušavaju da daju donorima odgovor na njihov trud, a povratne informacije su izuzetno pozitivne te se veruje da će mnoge od njih to podstaći da ponovno daju krv. Ta politika postala je hit na društvenim mrežama i podstakla ljude da dele fotografije SMS poruka i raspravljaju s prijateljima o toj temi.

– Lep je osećaj znati da si napravio važnu stvar, a možda i nekome spasio život, kaže Blom Vibergova.

Program je započeo u Stockholmu prije 2012, ali zbog odličnih povratnih informacija brzo se proširio i ostatkom zemlje.

Stanovnici mogu putem veba da vide uživo grafikon koliko krvi je ostalo. Društvene mreže su važan i dobar kanal kako doći do donora i sve zemlje sve intenzivnije ih koriste. Tako nekim inicijativama donori pristaju da ih se putem SMS poruka, Fejsbuka i imejla obaveštava o nedostatku određene krve grupe sve dok ne doniraju krv.

Izvor: Telegram.hr

Švedska je obećana zemlja za one koji žele da kombinuju porodični život i karijeru

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link