Lifestyle Magazin

Deca od 13 godina širom Evrope kupuju kozmetiku protiv starenja, u Švedskoj to zabranuju

kreme-za-starenje

Vodeći lanac švedskih apoteka uvodi starosna ograničenja za negu kože protiv starenja usred sve veće zabrinutosti širom Evrope zbog potencijalno štetnih efekata na kožu dece.

Lanac Hjartat, koja ima oko 390 apoteka u Švedskoj, prestaje da prodaje proizvode za “naprednu negu kože” (koji u sebi ima sastojke poput AHA kiseline, BHA kiseline, vitamin A, vitamin C i enzimski piling) kupcima mlađim od 15 godina, osim ako imaju saglasnost roditelja ili relevantno stanje kože, preneo je Gardijan.

Potez je usledio nakon izveštaja o bumu nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, podstaknutim društvenim mrežama.

Jedan lanac proizvoda za negu kože je za televiziju SVT naveo da je 20-40 odsto njegovih kupaca sada mlađe od 13 godina.

Izveštaji ukazuju da se sve veći broj dece širom Evrope, uključujući i decu od 10 godina u Velikoj Britaniji, okreće skupoj nezi kože protiv starenja u potrazi za “mlađom” kožom, pod uticajem onoga što su videli u aplikacijama kao što je Tiktok.

Stručnjaci strahuju da bi to moglo imati štetan fizički uticaj na tako mladu kožu i zabrinuti su zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem.

Evropska komisija je prošle godine objavila planove za ograničavanje koncentracije retinola u proizvodima bez recepta od juna kako bi se smanjila potencijalna prekomerna izloženost vitaminu A, koji stručnjaci povezuju sa poremećajima kože i slabljenjem kostiju.

Avokado je odjednom drastično izgubio na popularnosti, evo i zašto (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link