Koronavirus Svet

Švedska vlada neće preporučivati deci vakcinu protiv koronavirusa

Švedska neće preporučiti mlađima od 18 godina da prime vakcinu protiv korone. Švedski eksperti smatraju da deci vakcina nije potrebna, s obzirom da virus prenose na ograničeni način.

S druge strane, zdravstvene vlasti Švedske preporučuju vakcinu odraslim osobama, posebno onima koje su osetljiva grupa i starijima, piše CNN, a prenosi 021.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel objasnio je da Švedska funkcioniše po principu dobrovoljne vakcine, a tako je bilo i za vreme prošlih pandemija kada je vakcinisan veliki broj ljudi.

„Verovatno samo imali najveći procenat vakcinisanih u svetu. U početku neće biti prioritetno vakcinisati decu, nego one koji su rizična grupa – starije i one koji sa njima rade“, rekao je Tegnel.

Inače, švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv virusa korona, koju je većina svetskih stručnjaka kritikovala, odnedavno beleži sve bolje rezultate. U isto vreme, druge evropske zemlje spremaju se za drugi talas infekcije.

Iako je imunitet stanovništva i dalje ispod klasičnog nivoa od 60 odsto, to će možda biti dovoljno za efikasno zaustavljanje epidemije Covida-19 u Švedskoj, sugeriše jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa.

„Postoje indicije da su Šveđani stekli nivo imuniteta na bolest, što je zajedno sa ostalim merama dovoljno da bolest ne ostaje“, rekao je za list „Politiken“ profesor biokompleksnosti na Institutu Nils Bor u Kopenhagenu Kim Snepen.

Ne nadajte se skoroj kovid vakcini, bogati su već kupili više od pola

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link