Koronavirus Svet

Šveđani puštali ljude da se zaražavaju i umiru, ali očigledno da se isplatilo

Liberalni švedski model borbe protiv koronavirusa očigledno se isplatio, mišljenje je sve većeg broja međunarodnih stručnjaka, a istog su mišljenja i zdravstvene vlasti u toj zemlji.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel kaže kako je ohrabren podacima prema kojima je poslednjih sedmica znatno usporio broj teških slučajeva koronavirusa.

– Epidemija se sada usporava, na način na koji mislim da je mali broj nas verovao pre nedelju dana ili više – rekao je Tegnel na konferenciji za medije.

On kaže kako dnevne stope smrtnosti od COVID-19, kao i broj zaraženih na intenzivnoj nezi postupno usporavaju od aprila.

– To je zaista još jedan znak da švedska strategija deluje. Moguće je brzo usporiti zarazu merama koje preduzimamo u Švedskoj – rekao je Tegnel, a preneo Telegraf.

Poslednjih dana broj novozaraženih je bio oko 100, a juče je evidentirano samo 20. Broj preminulih juče je bio 10, ali je desetak dana broj bio jednocifren.

Podstimo, Švedska je jedina zemlja koja je od početka epidemije korona virusa primenjivala drugačiju taktiku u borbi sa ovom opasnom bolešću od koje je u svetu obolelo više od 15 miliona ljudi.

Dok se većina zemalja okrenula drastičnim merama, karantinu i blokadama, Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu škola, restorana, i barova ostavili su otvorene.

I dok je Tegnel sve vreme pandemije branio svoju strategiju, kolege iz čitavog sveta su mu spočitavale uspeh, govoreći da je „švedska taktika“ neuspela.

koronavirus smrtnost svedska

Mnogi su smatrali da su Šveđani pogrešili jer se nisu zatvorili, jer su u prvom piku Šveđani zabeležili veliku stopu smrtnosti.

Međutim, sada kada broj preminulih kod gotovoh svih zemalja obara rekorde, Švedska nema taj problem. Štaviše, otkako je krenuo drugi pik prvog talasa Švedska beleži sve manji broj umrlih.

Državljani Srbije od 19. jula ne mogu u Švedsku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

35 Shares
Share via
Copy link