Šta je švedska dijeta i šta smete da jedete dok ste na njoj?
Iz sezone u sezonu žene širom sveta traže za sebe idealnu ishranu koja će im pomoći da smršaju ili održe vitku liniju.
Sve je više onih žena koje ne žele rigorozne i neizdržive dijete, već plan kojim će usvojiti zdravije navike, kada je ishrana u pitanju.
A kraj leta i povratak s mora na kopno za mnoge žene, ali i muškarce, znači povratak i na zdraviju ishranu i u teretanu.
Ako spadate u tu grupu, onda će vas zanimati švedska dijeta kod koje je naglasak na proteinima i mastima, dok ugljeni hidrati imaju podređenu ulogu, piše story.hr.
Švedska ishrana razlikuje nekoliko grupa namirnica:
– povrće koje raste iznad zemlje, tj. paradajz, kupus, spanać, krastavci, paprike, avokado, masline, pečurke…
– sve vrste mesa
– orašaste plodove kao što su semenke bundeve, lešnik, bademi, orasi, suncokretove semenke i indijski oraščići
– sve vrste ribe, kao i jaja i mlečni proizvodi, posebno oni s visokim udelom masti
Namirnice koje su povremeno dopuštene su tamna čokolada s minimalno 70 odsto kakaoa, kao i povrće poput šargarepe, cvekle i celera, a od voća dopuštena je jedna voćka dnevno ili maline.
Šta morate da izbegavate:
– margarin, rafinisano ulje
– alkohol (posebno pivo)
– dodati šećeri, musli, voćni sokovi
– testenina, kolači i keks
– žitarice
– skrob
Tokom držanja ove dijete preporučuje se voda, ali i zeleni čaj, i to u većim količinama.
Kombinacija esencijalnih vitamina i amino-kiselina podstiče metabolizam, pospešuje probavu i ubrzava osećaj sitosti. Ovaj koncept nije namenjen gladovanju, već ga je lako integrisati u svakodnevni život kao plan ishrane.
Izvor: Zadovoljna.rs
Dodaj komentar