Svet

Švajcarski seljaci odbili rudnik, spavaju na zlatu, ali priroda im je važnija

švica
Printscreen

Srbija se nalazi u ekološkoj opasnosti zbog najave da će kompanija Rio Tinto otvoriti rudnik za eksploataciju litijuma u dolini Jadra. Aktivisti i stanovništvo bune se protiv ovakvih planova smatrajući da će posledice po životnu sredinu i lokalno stanovništvo biti katastrofalne.

Ista situacija je i u okolini Požege jer je u nekoliko sela najavljeno da će biti istraživanja terena jer se sumnja da postoje ogromna nalazišta ove rude upravo na području zapadne Srbije. Lokalno življe se polako okuplja, organizuje i najavljuje bespoštednu borbu kako se planovi rudnih magnata ne bi ostvarili.

Vlada Srbije ne sluša sopstveni narod već bezuslovno podržava stranog investitora u njegovim namerama, a postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost kod poljoprivrednika i seljaka koji žele da ostanu na svojim ognjištima.

Primer da može i civilizovano, normalno i da reč naroda ima težinu dolazi nam iz Švajcarske. Nekoliko malih sela u ovoj lepoj zemlji došlo je u žižu interesovanja zbog informacija da se na njihovoj teritoriji nalaze naslage zlata u procenjenoj vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Meštani nekolicine sela u dolini Medel, u podnožju Alpa u Švajcarskoj, učinili su po mnogima nezamislivo i odlučili da im je preče da sačuvaju sredinu u kojoj žive, nego da se obogate. Iako bukvalno spavaju na zlatu odbili su da se eksploatišu naslage tog zlata iako im je to moglo doneti nadokanadu od čak 100.000 dolara po stanovniku.

Da bi zlato moglo da se eksploatiše neki stanovnici bi bili raseljeni, dok bi krajolik pretrpeo velike promene.

Kako se među seljanima razvila žučna debata oko toga da li vlastima treba dozvoliti iskopavanje zlata ili ne, odlučili su da ovo pitanje reše putem referenduma. Svega 90 stanovnika bilo je za eksploataciju, dok je duplo više, njih 180, ostalo pri čvrstoj odluci da ne uništavaju svoje okruženje.

Osim što nisu želeli da uništavaju prirodu, mnogi su se zabrinuli i da bi im rudnik zlata doneo probleme i naterao da menjaju ustaljeni način života, što nisu želeli.

Momci iz sela naročito su bili zabrinuti da bi 200 rudara, koliko bi ih bilo angažovano u rudniku, pokušali da im otmu devojke, što im je poslužilo kao dodatni motiv da na referendumu stave ljubav ispred novca, prenosi Blic.

Rio Sava: Rio Tinto nema veze niti nije povezano lice sa kompanijom Jadar Lithium, niti radi na istraživanju koje se sprovodi u Požegi

332 Shares
332 Shares
Share via
Copy link