Lifestyle Magazin

Kakva je to svadba bez ‘ladnog pečenja, toplog piva, trubača i đuskanja sa kumom?!

svadba
Foto: ilustracija / iserbiatravel.com

Grad Beograd je sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, Privrednom komorom Srbjije i predstavnicima “ivent” industrije uputio Vladi Srbije predlog, koji sadrži četiri protokola sa uslovima pod kojima bi mogle da se održavaju svadbe, proslave, kongresi, koncerti i kako bi bio regulisan rad noćnih klubova i barova.

Mladenci koji ne odustaju od svadbenog veselja će morati da prihvate promene koje je donela pandemija, što znači da nema ljubljenja mlade, nema đuskanja na podijumu, ni švedskog stola, zatim obavezne maske i muzika iza pleksiglasa.

– Ograničiti trajanje svih skupova, obezbediti da događajima prisustvuju samo pozvane osobe, što se može sprovesti angažovanjem tzv. Kovid redara, koji bi opominnjao pa čak isključivao lice sa događaja koje se ne ponaša u skladu sa propisanim merama – navodi se, između ostalog, u preporukama u jednom od protokola:

– Koliko god je moguće, grupisati po stolovima članove istog domaćinstva ili osoba koje su u svakodnevnom kontaktu.

– Nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve, i za zaposlene i za učesnike sve vreme boravka na događaju, bilo u zatvorenom objektu ili na otvorenom, osim kada konzumiraju hranu ili piće.

– Od obaveze nošenja maski mogu biti izuzeti samo pojedini muzički izvođači i to samo u trenutku izvođenja, kao što su pevači, muzičari na duvačkim instrumentima, ali tada se preporučuje postavljanje fizičke barijere, od pleksiglasa ili drugog materijala koji se lako čisti i dezinfikuje. Izbegavanje bilo kakvog direktnog kontakta, odnosno tradicionalnog čestitanja, grlenja, ljubljenja na proslavama.

– Sva četiri protokola uradio je Gradski zavod za javno zdravlje kao naša najreferentnija institucija koja se i pita kada je reč o epidemiološkoj situaciji i određivanju epidemioloških mera. Apel Vladi jeste da se usvoji i plan otvaranja, odnosno plan početka održavanja pojedinih događaja, kao što su to uradili Velika Britanija i Izrael. To je važno jer ovakvi događaji ne mogu da se organizuju za jedan dan, tako da očekujemo da zajedno sa protokolima Vlada Srbije usvoji i dinamiku, a tako ćemo znati kako će teći otvaranje koje će biti u skladu sa dinamikom vakcinacije – naveo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: Kurir

Korona virus i svadbe: Zašto su stranci počeli masovno da se venčavaju u Srbiji

 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link