Magazin

Kuma se zanela, lomi krov, čupa crepove, svatovi je čašćavaju (VIDEO)

kuma
Printsreen

„Svako selo svoga običaja“, kazao bi naš narod prilikom susreta sa nekim novim, teško objašnjivim i još teže razumljivim društvenim fenomenom. I zaista, neki običaji opstaju ili prosto vaskrsnu u trenucima tuge ili radosti.

Goran Bregović je odavno osnovao svoj „Orkestar za venčanja i sahrane“ stekavši svetsku slavu, a Emir Kusturica je više puta uspešno ekranizovao najluđe iskre našeg mentaliteta.

Svojevrsne balkanske bojeve glave i danas zabavljaju široku narodnu masu, a pojavljuju se neočekivano prilikom porodičnih ili opštenarodnih veselja.

Klip koji je osvanuo na društvenoj mreži Redit upravo je dočarao svu bizarnost nekih malo poznatih običaja, a na ovim kadrovima bi im pozavideo i naš proslavljeni filmski reditelj. Takođe, šaljiva je dosetka korisnika interneta da bi autori i protagonisti snimka neobičnu koreografiju mogli i pravnim putem da zaštite kako im je za svoje koncertne nastupe ne bi preuzeo popularni Brega.

Kuma koja se penje na krov i otkida crepove sa krova kuće, kako bi je svatovi častili novčanicama i molili da prestane, nešto je što se u današnje vreme retko viđa. Baš retko.

Snimak sa jedne svadbe nasmejao je, ali i zbunio mnoge koji do sada ovako nešto nisu imali prilike da vide.

Ideja je da se kuma ili kum uspenju na krov porodične kuće preteći da će krenuti da lome i ruše sve pred sobom ukoliko okupljeni ne krenu rukama ka svom novčaniku kako bi zaustavili katastrofu, ali dotičnu kumu je veselje poprilično opilo te je u lomljavi nisu zaustavile ni brojne novčanice koje su oko nje doletale iz dvorišta domaćina.

Ona je rukama čupala i lomila popriličan broj crepova, valjda simbolično pokazujući mladoženji kako će mu izgledati život u budućem braku. Šalu na stranu, ona je igrala i lomila sve što joj se našlo pod rukom dovevši atmosferu do usijanja, ali su je svatovi nakon pričinjene, već sasvim neugodne materijalne štete molili da siđe i ostavi kuću sa novonastalom rupom po sredini krova.

Kuma je ’izdominirala’ na ovoj svadbi bez svake sumnje, a ukoliko brak bude srećan i plodonosan niko se sa bilo kakvim lošim emocijama neće sećati izliva ludila u trenucima svadbenog veselja ove neverovatne kume. Verovatno će njeni drugi dragi prijatelji dobro razmisliti hoće li je zvati da kumuje na nekom budućem venčanju kako jutro posle prve bračne noći ne bi morali da provode sa majstorima.

Nadamo se da će mladenci uživati u zajednici, te da će se zauvek sa osmehom sećati trenutaka kada je njihova svadba obišla internet, a kuma postala onlajn senzacija.

Sajsi MC, kuma Prajda: „Prajd nije samo šetnja, nadam se da će postati najnormalnija stvar“

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

581 Shares
581 Shares
Share via
Copy link