Novi Sad

Grad Novi Sad povećava subvencije za privatne vrtiće

vrtić
Foto: Pixabay

Novi Sad će povećati subvencije za smeštaj dece u privatnim vrtićima za 3.000 dinara, odnosno 2.000 dinara, zavisno od uzrasta deteta, javlja 021.rs.

Prema predlogu rebalansa budžeta, za celodnevni boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine subvencije će porasti sa 10.000 na 13.000 dinara, dok će celodnevni boravak dece uzrasta od tri do sedam godina biti povećan sa 8.000 na 10.000 dinara.

Novi Sad će finansirati smeštaj 3.900 mališana, što je takođe porast, s obzirom na to da se do sada “pokrivao” smeštaj 3.800 dece u privatnim vrtićima.

U prethodnom periodu bilo je žalbi roditelja čija deca idu u privatne vrtiće da su subvencije nedovoljne, jer su usluge znatno poskupele.

U izmenama budžeta navodi se da će troškovi za ovu namenu porasti za 27 miliona dinara, te da će u 2023. godini za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima biti izdvojeno više od 406,6 miliona dinara.

Podsetimo, Novi Sad već nekoliko godina unazad obezbeđuje besplatan boravak za 17.300 dece u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”, dok za mališane za koje nema mesta u državnim vrtićima isplaćuje subvencije.

“Radosno detinjstvo” ignoriše inicijativu da decu sa retkim bolestima upiše prioritetno

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link