Magazin Srbija

Iz ljubavi DSS i POKS rodila se NADA, koja kupuje Fejsbuk stranice da napeca birače

NADA
Foto: Fejsbuk / NADA

Ujedinjenje DSS-a i POKS-a u koaliciju pod nazivom Nacionalno demokratska alternativa, skraćeno NADA, prošlo je prilično nezapaženo kod građana Srbije. Iako je POKS i samostalno umalo prešao sniženi cenzus na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima usred pandemije, za koje predsednik Vučić tvrdi da se nisu održali, sada su odlučili da udruže snage sa nekada vladajućom partijom Vojislava Koštunice koju već nekoliko godina vodi Miloš Jovanović.

Na putu ujedinjenja nastao je problem, jer u nedostatku slobodnih medija o njihovom udruživanju nije imao ko da izvesti javnost, osim kratkog priloga na RTS-u u emisiji „Šta radite bre“. Onda su se dosetili lideri obe stranke, Žika Gojković ispred POKS-a i Miloš Jovanović ispred DSS-a, da NADA bez vere ne ide.

Zato su odlučili da kako i dolikuje, veru naroda kupe. Fejsbuk stranica „Javni Zbornik Internet Komentara“ nastala je sa ciljem satiričnih objava u 20. februara 2016. godine i pod tim imenom postojala je sve do marta ove godine.

Početkom marta, tačnije 8. marta, stranica menja naziv u „Javni Zbornik Internet Alternativa“, da bi samo dan kasnije promenila naziv u „Javni Nacionalno Alternativa“, tim rečima, a onda 11. marta u „Nacionalno Demokratska Alternativa – NADA“.

nada page
Printscreen

Stranica je u trenutku promene naziva, za svojih pet godina postojanja, sakupila preko 90.000 pratilaca, a svaki njihov lajk sada je iskorišćen za politički marketing. Sve je na prodaju, odavno se zna u ovoj zemlji, a ovakva praksa nije nepoznata poznavaocima političkih zbivanja u Srbiji.

Pre nekoliko godina je sličnu stvar uradio i Vuk Jeremić, kada je osnivao Narodnu stranku. On je zaobilazeći proceduru prikupljanja potpisa i njihovog overavanja, preimenovao i preuzeo postojeću političku organizaciju Miroslava Aleksića, koja se tada zvala Narodni pokret Srbije.

Aleksić je predao organizaciju Jeremiću oktobra 2017. godine, zajedno su promenili ime stranci, podelili funkcije i rodila se Narodna stranka, a Aleksić je dobio potpredsedničko mesto i mnogo veću medijsku pažnju.

Jeremić je ovaj potez pravdao skraćenjem procedure prikupljanja potpisa za osnivanje političke stranke, kao i izbegavanjem potencijalnog uzurpiranja imena stranke od strane satelita vlasti.

Gotovo identičnu stvar uradio je i Dragan Đilas, kada mu je Dejan Bulatović 2019. godine dozvolio da rekonstruiše njegovu političku organizaciju. Zelena ekološka partija – Zeleni postala je Stranka slobode i pravde koja je njen pravni naslednik.

Bulatović je takođe zadužio mesto potpredsednika u novoosnovanoj opozicionoj partiji, a poput Aleksića od tada je mnogo rađe viđen gost na opozicion nastrojenim medijima.

Da li se ove političke igre mogu nazvati obmanama, prevarama, trgovinom, zaobilaženjem pravila ili snalažljivošću nije najjasnije. U slučaju preuzimanja Fejsbuk strane satiričnog sadržaja od strane koalicije NADA izazvalo je revolt kod pojedinih korisnika ove društvene mreže.


Da je podrška teško osvojiva i da se političke stranke koriste svim mogućim sredstvima kako bi animirali anesteziranu javnost takođe je svima dobro poznato.

Ono što međutim većina građana ne zna je da se Miloš Jovanović i njegov DSS udružio sa čovekom koji je prilikom osnivanja POKS-a bio poslanik na listi Srpske napredne stranke kao član SPO-a. Iako na zvaničnoj stranici Narodne skupštine piše da je u sazivu od 3. juna 2016. godine Žika Gojković upisan kao poslanik iz POKS-a to nije moguće jer je ova politička organizacija održala osnivačku skupštinu 3. juna 2017. godine.

Rasulo u DSS-u najbolje se vidi po izgledu njihove veb stranice, a i po broju pratilaca na Fejsbuku – 7,439.

POKS sa druge strane na svojoj originalnoj Fejsbuk strani ima 102,389 pratilaca i drži srednji kurs umotan u monarhističku odoru, sa porukom „narodu je dosta i vlasti i opozicije“.

Kupovina podrške nije od juče. Demokrate su to radile za ondašnju ’crvenu’, a isti recept samo na turbo dizel pogon preuzeo je i SNS. Stranke i koalicije nastaju u Srbiji kao pečurke posle kiše, a koliko će ovo političko udruženje građana potrajati zavisi verovatno od izbornog rezultata.

Miloš Jovanović iz DSS-a bio je viđen kao iskrena opozicija, ali saradnja sa čovekom koji je bio naprednjački poslanik u tri mandata navodi na drugačiju percepciju kod upućenijih birača.

POKS se porađa 21. juna? Pred nama su najbesmisleniji izborni slogani ikada

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link