Koronavirus Vesti

Novi Sad i Niš su kritične korona tačke, Kon za danas najavljuje konsultacije o merama

Novi Sad i Niš su i dalje u veoma ozbiljnom problemu sa brojem obolelih od koronavirusa, a prema rečima epidemiologa Predraga Kona u Beogradu se beleži blagi pad broja zaraženih.

Kako je najavio, danas će biti održane konsultacije Kriznog štaba oko epidemioloških mera.

Kon je rekao da je toku prethodne nedelje, kada je reč o broju zaraženih, zabeležena “stabilizacija na visokom nivou”, dok se za Beograd može reći da se “zaravnila kriva” i da ima naznaka “spuštanja”, ali da će se situacija i dalje pratiti.

“Virus kulja među onima od 20 do 50 godina, a da bi se njegovo prisustvo smanjilo, tu su zaštitne mere i tu je vakcinacija”, ocenio je Kon i savetovao da se kampanja vakcinacije usmeri upravo prema građanima te starosti.

Onima koji su preležali kovid, kako je rekao, preporučuje se vakcinacija i to tri meseca od procene kliničara da su ozdravili.

Dodao je da su “kritične tačke” u Srbiji u pogledu prisustva korona virusa Novi Sad i Niš, a da se smiruje situacija u Vranju i Leskovcu, prenosi 021.

“Kada je reč o ublažavanja mera, još uvek smo u teškoj situaciji – virus gubi snagu, i ne treba mu dati prostora da se ponovo raširi”, rekao je Kon i upozorio da su u glavama ljudi kafići i restorani “zamišljene oaze u kojima kao da nestane opasnost od virusa, što je pogrešno”.

“Čak i u baštama kafića, ako sede bliže od metar i po, isto su izloženi riziku”, naglasio je Kon.

Ponovio je da, kada biramo mere, biramo između očuvanja zdravstvenog sistema i ugostiteljstva.

Brnabić: Nema politike u vakcinaciji građana iz regiona, Krizni štab sutra ili prekosutra

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

30 Shares
Share via
Copy link