Magazin

120 starih mapa pomoću kojih ćete naučiti kako se razvijala naša planeta

Dejvid Ramzi je gostujući predavač na univerzitetu Jejl, ali i jedan od najeminentnijih kolkcionara starih mapa. Njegova kolekcija od sada je dostupna na platformama Google Maps i Google Earth, pa svi možemo da imamo uvid u to kako se planeta Zemlja menjala kroz istoriju.

Naime, Ramzijeve mape pokrivaju period od od 1680. do 1930. godine, a osim kartografskih crteža, one sadrže i istorijske podatke o posmatranom mestu, piše portal Gradnja.

Svaka mapa je usklađena sa satelitskim snimcima Zemlje, tako da se možete neometano kretati po globusu i istraživati istoriju planete.

Naravno, aktuelne mape se savršeno uklapaju u stvarnu geografiju naše planete, dok istorijske mape često na pogrešan način predstavljaju određene geografske konture, te su morale pretrpeti određene izmene kako bi se uklopile u Google Maps i Google Earth.

Obzirom da postoji opcija podešavanja transparentnosti starih mapa, mogu se otkriti zanimljive informacije o evoluciji planete, uključujući razvoj urbanizma.

Istorijske mape se mogu sagledati pokretanjem lejera Rumsey Historical Maps. Međutim, da biste istraživali stare mape planete Zemlje, morate ih prvo (besplatno) preuzeti i instalirati, jer kolekcija Rumsey Historical Maps nije dostupna u onlajn verziji Mapa.

Šta se sve dogodilo na našoj planeti od trenutka vašeg rođenja

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link