Magazin Srbija

Srpski seljak nacrtao mural ZMAJA na štali za ovce! Igra prestola, ili verovanje u čarobne moći mitskog bića?

Ima jedno malo selo u Srbiji po imanu Ruda Bukva, gde se desilo gotovo nemoguće – street art u kombinaciji sa štalom za ovce!

Goranu Blagojevića, domaćinu iz ovog sela, malo je falilo da potpuno sruši štalu za ovce staru preko pola veka. Umesto toga, on je sa prijateljem došao na ideju da je malo ukrase.

To malo im je pred kuću dovelo novinare i fotografe.

– Moj sin i prijatelj Milan su samo odjednom odlučili da štalu ne ruše, već da na njoj jakim bojama nacrtaju nešto, kako bi na taj način oživeli ovaj stari objekat koji nije izgledao baš reprezentativno. U početku ni sami nisu znali šta će, ali onda je odluka pala da nacrtaju zmaja – kaže za RINU, Goranova majka Slobodanka Blagojević.

Ovce čuva zmaj
Foto: RINA

Ipak, odluka da na zidu štale zablista upravo jedan zmaj nije došla slučajno, jer kako kažu meštani ovog sela na obrnicima Divčibara, oduvek se verovalo da neke više sile čuvaju stoku od nesreća i vrmenskih nepogoda, pa su sa namerom da zaštite svoja grla Blagojevići se ipak odlučili za jednu neobičnu ilustraciju.

A, ono što je najvažnije jeste da je cilj ostvaren.

– Da li to ima neke veze, ja ne znam, ali od kako je zmaj na štali nijedna ovca nam se nije razbolela, nismo imali problema sa vukovima i ostalim zverima, ali ni sa udarom groma. Do tada se uvek dešavalo da nam vuk zakolje nekoliko ovaca godišnje ili da nekako nastradaju. Sada se sve mirno jagnje i širimo stado – priča Slobodanka.

Kada je jedna štala u tradicionlanom selu poput Rude Bukve dobila svog zaštitnika u vidu zmaja, ceo komšiluk dolazio je da vidi to remek delo.

Mnogi od njih mislili su da će prva kiša sprati Goranovo i Milanovo umetničko nadahnuće, ali dzaba – zmaj potpuno netaknut već godinama stoji na istom mestu.

Međutim, iako su svi došli da vide šarenog zmaja koji čuva ovce, niko od meštana ovog sela nije se odlučio na isti potez, tako da štala Blagojevića i dalje ostaje jedina, na ovaj način okrečena u čitavoj Srbiji.

Međutim, domaćini tu nisu stali pa su i na drugim pomoćnim objektima na seoskom imanju nacrtali zanimljive grafite.

Štala u Srbiji
FOTO: RINA

Baka i deka ujutru upale stari TV, a selo ostane bez interneta svaki dan, godinu i po dana

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link