Vesti Novi Sad

Šta sve znaju naše babe – u procepu između Đokovića i donjih laga

Nekada su babe plele čarape i gledale „Brojke i slova“. Nekada su babe kuvale ručak i ogovarale komšinice preko fiksnog telefona sestri iz drugog grada. Nekada je za babe vrhunac tehnološkog napretka bilo programiranje – veš mašine!

Danas babe lajkuju, danas babe šeruju, danas babe skajpuju, danas babe selfiraju, danas babe tverkuju! Dobro, ovo poslednje nije baš svojstveno najširoj populaciji baba, ali definitivno odlikuje pojedine primerke iz GILF ešalona.

U dokolici, između dve kafe, brzinom svetlosne godine nabrojali smo nekoliko kategorija koje su postale u tolikoj meri opšte znanje (da ne bude da su opšta kultura), da se podrazumevaju i kod savremenih srpskih bakutanera.

lude-babe opusteno

1. Lage, a uz njih vibrato

Konstatacija jedne babe u prolazu od pre neki dan: „Čula sam ovu našu što peva na ‘Evroviziji’, dobro ona meni zvuči. Nisam neki stručnjak za pevanje, znam to malo gornje/donje lage, al’ čini mi se da je kvalitetna i da ima sluha. A i emocija joj je dobra…“

Još da je rekla da pevačica ima harizmu, vlada scenom i da je rođena zvezda, eto nama idealnog člana žirija u talent šou-u – kom hoćeš! Istini za volju, pre milijardu pevačkih takmičenja koje večeramo već nekoliko godina unazad i po tri puta nedeljno, ako je neko od 7 miliona srpskih državljana (ako izuzmemo estradu) znao šta su faking LAGE, neka dođe u redakciju našeg portala (prethodno nek se najavi mejlom ili preko Facebook-a) i neka prikupi dovoljno pljuvačke da onako momački zašlajmari autora ovog teksta. Ali danas, danas to i babe znaju.

2. Bekhend viner

Đokovićeva „mentalna snaga“ (u daljem tekstu MS) je postala reper za uspeh. Nema sumnje da je, posle kuge, ebole, onog idiota iz Koreje (gangnam style) i „Lutke“ od S.A.R.S-a za prvi svadbeni ples, najviralnija stvar Novakov MS. Ima ga u novinama, na portalima, TV i radio prenosima, u putnim frižiderima iz voza Beograd-Bar, naravno i u svim staništima modernih baba. A naše babe, osim MS, koja se pomene minimum 60 neiznuđenih puta u svakom TV prenosu Noletovog meča, znaju i šta su forhend-slajsevi, bekhend-vineri, drop i pasing šotovi. One danas, u krajnje neobaveznom razgovoru uz kafu, umesto komšinice sa petog, ogovaraju Federera, ili onog „konjinu iz Španije“, po potrebi.

djokovic-2016-australian-open-semifinals2

3. Leksikon političara

Da neko zaista napravi monstruozni projekat iz ovog podnaslova, ko sme da se zakune da 90 odsto naših baba ne bi znalo da ga popuni? – Ime i prezime – Aleksandar Vučić! – Omiljena Dačićeva boja – crvena! – Broj Vulinovih ličnosti – 9! – Mrkina simpatija – Bekuta! Omiljeno Dačićevo voće – Banana! – Omiljeni pevač (opet Dačićev, jbg) – Halid! – Omiljeni Palmin pevač – Betoven! Omiljeni grad – Beograd na vodi! – Najbolji drug – Boris i Čanak! – Najbolja drugarica – Maja Gojković! Mislite li da bilo koja baba u Srbiji ne zna sastav vlade? Sastav stranačkog vrha bar pet različitih partija? Mislite da babe ne znaju da li je bolja Rusija ili EU? Nebitno što suštinski o tome uglavnom ništa ne znaju, nažalost, ovo je tek prva u nizu generacija baba kojima politika, umesto pletenja, postaje opšte (ne)znanje…

4. Fejsbučićem ću te, fejsbučićem ćeš me

Jeste li se nekad našli zatečeni kada ste u ponoć njakali po Fejsu i na lajni vam izleti da je baka vaše dece „udarila lajk“ ili izdominirala na Kendi kraš sagi? O da. Fejsbučenje baba nešto je latentnija pojava, ali je svakako u ekspanziji. Opiru se neko vreme, a onda „uzjašu kompjuter“ i češće su na netu nego „milenijalsi“ (najkraće – četvoro mladih koji sednu u kafić i dopisuju se telefonom). Babe danas znaju da komentarišu, fotkaju klopu, lajkuju dedama romantične statuse iz druge mladosti, informišu se online.. Poprečni presek FB stranice jedne domaće babe sadrži minimum pet portala vrste „žuti“, sa skandaloznim naslovima rijaliti treša, dva do tri portala namenjenih domaćim kremama koje leče rak i sidu, nekoliko lajkovanih stranica rodnog mesta i minimum 75 odsto FB prijatelja iz šire familije.

djumbir

5. HRONOlogija

Da li je bilo dijeta pre hrono-ishrane? Moguće, ali toliko stručnjaka o hrani pre hrono ere ni izbliza. Babe danas znaju zašto su štetni ugljeni hidrati, koliko su važni proteini, koji šećer valja, šta je mistična tajna beskvasnog hleba, koliko im obroka treba dnevno i u koje vreme. Ili barem znaju prvih pet rečenica, a posle ide ono „to ti je štetno jer ima te neke sastojke koji ti gomilaju mast, a kad jedeš to onda ti enzimi ne razlažu te materije jer su oni za druge stvari…“. Babe su nekada jele masti i ‘leba, danas furaju kurkume i đumbire. Nekad se stomak topio radom i vežbom, a danas sasi-vodom, nekad se doručkovao burek, danas vitaminska salata. Za naše babe Filgud je obična sisa.

Zaključak (mnogo kraći od teksta, bez brige…)

Nekad smo bili zemlja sa sedam miliona fudbalskih selektora. Danas smo zemlja sa „stručnjacima“ na svakom polju. Nekad smo morali da čitamo knjige, danas jedva i osnovne stvari znamo jer – ima na Guglu. Babe u ovom tekstu predstavljaju metaforu modernog društva, a primeri samo delić cunamija koji nas je definitivno „grunuo“ odavno. Babe nam ni za šta nisu krive. U četiri reči – SVI SMO MI BABE.

Pročitajte priču o biciklističkim stazama, biciklistima i…

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share