Magazin

Šta obavezno treba obići tokom boravka u Crnoj Gori?

luka i čamac u Kotoru

Crna Gora je zemlja sa kojom delimo mnogo toga zajedničkog – čak smo u modernoj političkoj istoriji činili jednu državu. Kako postoje brojne podudarnosti u mentalitetu, kako svi dobro razumemo jezik onog drugog i kako nismo udaljeni velikim brojem kilometara, nije čudo što se mnogi ljudi sa ovih prostora odlično osećaju u Crnoj Gori i uvek joj se rado vraćaju.

Ukoliko imate priliku da uskoro posetite Crnu Goru i uživate u svemu što ona može da pruži posetiocu, evo šta nikako ne treba da propustite.

#1 Portomontenegro – jedna od najlepših luka Jadrana

Ova luksuzna marina nalazi se u Tivtu, i po svojoj lepoti zasigurno spada u jedan od dragulja Mediterana, a ne samo Jadranskog mora. Pored toga što možete uživati u šuštavoj melodiji talasa i zaroniti u njih kada god poželite, na raspolaganju su vam i prodajne jedinice koje nose imena poznatih svetskih dizajnera i oduševljavaju sve uživaoce raskošnog i udobnog života.

Izdavanje luksuznih nekretnina u kojima možete boraviti dok ste u poseti ovoj turističkoj atrakciji učiniće da se osećate kao da ste u nekim od najvećih svetskih metropola, poznatih po luksuznom životu i glamuru koji se na svakom koraku oseća od mirnog i tihog jutra pa sve do burnih i kasnih noćnih sati.

#2 Skadarsko jezero – najveće crnogorsko jezero koje krije brojne kulturne znamenitosti

Crna Gora je zemlja bogate istorije, ali legende koje se pletu oko raznih prirodnih pojava, kao i onih čovečjim uticajima izazvanim, čine ovo područje na neodoljiv način romantičnim, pomalo sablasnim i strašnim i ujedno beskrajno zanimljivim.

Jedna legenda kaže da je Skadarsko jezero nastalo tako što je mlada žena, nevesta, zaboravila da zatvori česmu usled svoje neslućene radosti zbog povratka muža iz rata. Ovu romantična i poetična priča nastavlja da živi kroz nepresušne priče meštana, iako je relanost drugačija – sve do polovine 19. veka na tom prostoru nalazila se bara pod nazivom Veliko blato. Tokom zemljotresa 1858. došlo je do izlivanje Drima u tu baru, a usled ogromne količine blata i mulja koje je završilo na dnu ove bare, korito se pomerilo i tako formiralo najveće jezero na Balkanu.

Pored impozantnih scena prirode i vode koje se sjedinjuju na ovom prostoru, mogu se videti tragovi prošlosti koju je na ovom prostoru kreirao čovek. Skadarsko jezero sadrži brojne kulturne spomenike, pre svega manastire i crkve koje su zidale dve najznačajnije zetske dinastije – Crnojevići i Balšići. Od nekadašnjih dvadesetak hramova ostalo je oko deset i oni su u funkciji – Starčevo, Kom, Vranjina i drugi.

pogled na Kotorski zaliv sa vidikovca

#3 Kotor – stara pomorska luka koja se nalazi na listi UNESCO-a

Ne zna se kada je tačno nastao grad Kotor, ali postoje dokazi o tome da se život na ovom području odvijao u 5. veku nove ere, te nema sumnje da je reč o mestu sa izuzetno dugom tradicijom. Kako se njegova istorija tri veka preplitala sa Mletačkom republikom, pod čijom je vlašću Kotor bio, ne čudi što se i danas jasno vidi jak venecijanski uticaj na ovaj grad, posebno kada je reč o arhitekturi, ali tragova ima i u jeziku meštana.

Kada se kaže Kotor, misli se pre svega na turističku atrakciju poznatu po kulturnom turizmu, koga onda prate pomorski i drugi oblici turizma. U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se mali gradovi – Risan, ubedljivo najstariji grad u Boki Kotorskoj (datira iz 3. veka pre nove ere) i Perast, barokni grad koji je bio meta raznih osvajača tokom istorije. Oba grada predstavljaju nezaobilazne destinacije prilikom posete Kotoru i čine to područje još popularnijim.

Zbog svoje povoljne klime (blagih zima i toplih leta) i bogate istorije, o kojoj svedoče brojni kulturni spomenici, Kotor je postao jedna od 5 najpopularnijih kruzing luka istočnog Mediterana. Kako je reč o području koje je preko 200 dana godišnje bez vetra, te je boravak u marini za brodove i jahte siguran, svake godine sve je veći broj posetilaca koji na tle Kotora stupaju sa palube nekih od najluksuznijih kruzera sveta, a ne zaostaju ni oni koji se odluče da primorje obiđu raskošnim privatnim jahtama.

Nadamo se da će vas barem jedna od navedenih destinacija podstaći da se u omiljenom društvu otisnete na put upoznavanja sa ovom prelepom zemljom, čije će tajne tek privlačiti turiste širom sveta!

Share via
Copy link