Putovanja Srbija

Zimska idila na 8 kilometara od Niša i netaknuta priroda koja ostavlja bez daha (FOTO)

U opštini Pantelej, nedaleko od grada Niša, a u neposrednoj blizini takozvanog Srećkovog vrela, nalazi se vodopad malo poznat Nišlijama, ali vrlo poznat i značajan za meštane Kamenice.

Ovaj predeo oni opisuju kao svoje prirodno-turističko blago.

Poznato Srećkovo vrelo je mala klisura i jedan od mnogobrojnih kraških izvora u kršu Istočne Srbije, koji izbija u ataru sela Kamenica, u podnožju istočnih padina planine Kalafat na samo 8 kilometara od centra Niša, pišu Niške vesti.

U blizini vrela na temeljima rimskog hrama, u srednjem veku sagrađen je manastir Sveti Đorđe. U ovom manastiru je radila jedna od prvi prepisivačkih i iluminatorskih škola. Ovaj manastir poznat je i po tome što su u njemu do 1553. godine ispisane prve knjige u okolini Niša.

Manastir Svetog Đorđa 1564. imao je samo dva kaluđera, a poslednji pomen za vreme vladavine sultana Murata Drugog (1574-1595) spominje samo jednog. Izvori kazuju da su Turci posle ugušenja Niške bune 1841. godine i u Kamenici spalili crkvu, pa je najverovatnije tada porušen manastir svetog Đorđa. Bio je dugo manastir zatrpan i zaboravljen u ruđevinama a onda je pronađen 1988. godine, kada je i obnovljen.

Srećkovo vrelo je u stvari izvorište Kameničkog potoka, jednog od desnih pritoka Nišave, čije vode se u nju ulivaju nakon vodenog toka od 8 km. Vrelo prihranjuje hidrogeološka površina sliva planine Kalafat, sa najvišom kotom 837 m. Na jugu sliv je ograničen Niškom kotlinom, a na severu Toponičkom i Kopajkošarskom ili Popšičkom rekom.

Na početnom putu od 1.000 metara tok Kameničkog potoka ima veliki broj slapova, od kojih je prvi visine oko 3 metra. Ispod vodopada postoji nekoliko izvora vode koji su čisti i puni rakova.

Na slapovima Kameničkog potoka koji izvire iz Srećkovog izgrađeno je nekoliko vodenica, iz različitih perioda, na osam vodopada od kojih je jedna izgrađena na prvom vodopadu u 19. veku.

Čistu planinsku vodu sa ovog vrela koristili su prvo Rimljani u drevnom Naisu, uz pomoć akvadukta koji je sagradila Laudijeva VII legija, a čiji ostaci se i danas vide, a potom i sveptenstvo obližnjeg manastira Sveti Đorđe izgrađenog u srednjem veku, na 300 metara od izvora.

Sa namerom da ožive zaboravljenu prošlost i, prirodne lepote Srećkovog vrela Udruženje za lokalni razvoj Kamenici izgradio je panoramsku stazu — simbolično nazvanu „Vodeničarska staza”. Ova staza u dužini od 80 metara povezuje manastir, potok, vrelo, vodopad i vodonicu na Kameničkom potoku.

Naselje Kamenica je ponosna i na heroje iz Drugog svetskog rata. Dušan Tasković Srećko, po kome je nazvano obližnje Srećkovo vrelo, Radmila Kovačević i Hristina Markiši.

U jedinoj srpkoj prašumi drveće umire prirodnom smrću i potrebna je dozvola za ulaz (video)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

190 Shares
190 Shares
Share via
Copy link